Τα «λίγα δευτερόλεπτα» του Βρούτση (για τη διεκπεραίωση των ψηφιακών συντάξεων) διαρκούν ως τον… Ιούλιο

Must Read

Νέα μετάθεση για τις αρχές Ιουλίου πήρε η πιλοτική εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου σχεδίου της κυβέρνησης για τη διεκπεραίωση των  αιτημάτων «μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση.

Ακόμη μία μετάθεση στην ημερομηνία έναρξης του πιλοτικού σταδίου υλοποίησης για το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση σχέδιο έκδοσης ψηφιακών συντάξεων, αυτήν τη φορά για τις αρχές Ιουλίου, έδωσε στα μέσα της εβδομάδας ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας ότι η υπόσχεση για τη διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών αιτημάτων «μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», όπως ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη τονίσει, θα αργήσει πολύ ώσπου να γίνει πράξη.

Τα μεγάλα κενά και οι ελλείψεις

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» με το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο (10 Μαΐου 2020) είχε καταστήσει σαφές, αναλύοντας τη σχετική υπουργική απόφαση για τις ψηφιακές συντάξεις και παρουσιάζοντας τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις της, ότι το σχέδιο μοιάζει εκ των προτέρων με -ακόμη μία, τα τελευταία 20 χρόνια, σε σχέση με την επίσπευση της έκδοσης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων- υπόσχεση «φούσκα».

Η εκτίμηση αυτή, την οποία διατυπώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και στελέχη του ΕΦΚΑ, ενισχύεται από το γεγονός ότι στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Βρούτσης μετέθεσε, για ακόμη μία φορά, την προσδοκώμενη ημερομηνία έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής του σχεδίου της ψηφιακής σύνταξης για τις αρχές Ιουλίου, ενώ τους προηγούμενους μήνες ανέφερε ότι θα ξεκινούσε στις αρχές και στη συνέχεια, έπειτα από νέα αναβολή, στα μέσα του Ιουνίου.

Πόσο διαρκούν;

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο καθιερωμένο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα παρουσιάσουμε την ψηφιακή σύνταξη “Ατλας”». Υποστήριξε δε για ακόμη μία φορά ότι «η απονομή της ψηφιακής αυτής σύνταξης θα φτάνει το 55% τον Ιανουάριο του 2021», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι στα τέλη του 2021 να έχουμε φτάσει το 80%-85%» και τονίζοντας ότι «η ψηφιακή σύνταξη θα βγαίνει σε λίγα δευτερόλεπτα, δεν θα απαιτεί τη φυσική παρουσία κανενός πουθενά ούτε και κανένα συνοδευτικό έγγραφο».

Ομως, όπως επισήμανε η «κυριακάτικη δημοκρατία» από τις 10 Μαΐου, το σχέδιο για την ψηφιακή σύνταξη είναι εκ των προτέρων ελλιπές και για τον λόγο αυτόν η έναρξη ακόμη και της πιλοτικής εφαρμογής του μετατίθεται διαρκώς. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση της σχετικής υπουργικής απόφασης για τις ψηφιακές συντάξεις προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • 1) Με την «απόφαση Βρούτση» ορίζεται ότι θα εκδίδονται αυτόματα μέσω της υπηρεσίας ψηφιακής απονομής «Ατλας» τα αιτήματα μεταβίβασης κύριας σύνταξης αιτία θανάτου του συνταξιούχου και απονομής γήρατος σε δικαιούχους του τ. ΟΓΑ, χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης. Από την ανάλυση της υπουργικής απόφασης, που έχει ημερομηνία υπογραφής την 27η Απριλίου 2020, προκύπτει ότι ακόμη και οι πρώτες από τις περιπτώσεις αυτές, που θα αρχίσουν να αποδίδονται ψηφιακά, θα γίνουν γνωστές μετά τις 27 Ιουλίου, αφού το σχέδιο της ψηφιακής σύνταξης για το επόμενο τρίμηνο θα είναι -αν θα καταστεί αυτό εφικτό- σε πιλοτική εφαρμογή.
  • 2) Ολα τα υπόλοιπα συνταξιοδοτικά αιτήματα (π.χ., για σύνταξη γήρατος με ή χωρίς διαδοχική ασφάλιση, αναπηρίας ή χηρείας) φαίνεται ότι για αρκετό καιρό ακόμη θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με τις ίδιες, άκρως χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού αυτά δεν εντάσσονται στο πρώτο στάδιο της πιλοτικής υλοποίησης του σχεδίου.
  • 3) Παράλληλα, με ρυθμούς χελώνας συνεχίζουν να διεκπεραιώνονται τα περίπου 160.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα, τα οποία παραμένουν αδιεκπεραίωτα για περισσότερα από δυο τρία χρόνια, με τον αριθμό τους να αυξάνεται μήνα με τον μήνα.

Η διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας, οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου θα αρχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Ατλας» μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Για κάθε παροχή θα υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet και θα καταχωρούν τον ΑΜΚΑ τους και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (email). Οταν θα διαπιστώνεται πρόβλημα κατά την αυθεντικοποίηση, θα ενημερώνονται για τη διόρθωση των προσωπικών στοιχείων τους στο μητρώο του «ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ».

Στη συνέχεια θα συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος στην αίτηση και θα προχωρούν στην υποβολή της. Με την υποβολή της αίτησης, και για τον σκοπό της κρίσης των αιτημάτων και τον έλεγχο της απονομής των παροχών, θα είναι απαραίτητη η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αιτούντος από τον ΕΦΚΑ. Στις περιπτώσεις που η απονομή της παροχής συνδέεται με συγγενικά πρόσωπα του αιτούντος, ο ΕΦΚΑ θα διατηρεί επιπλέον το δικαίωμα του ελέγχου συντάξεων και επιδομάτων που αφορούν άμεσα συγγενικά πρόσωπα (γονείς, σύζυγος, τέκνα) του αιτούντος, προκειμένου να διασταυρώσει τα απαραίτητα στοιχεία κατά την εκτέλεση της επεξεργασίας της αίτησης, καθώς και κατά τη διαδικασία ελέγχου απονομής των παροχών.

Κατ’ εξαίρεση, οι ενδιαφερόμενοι θα είναι δυνατό να επισκέπτονται το αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ σε περίπτωση αίτησης από δικαστικό συμπαραστάτη ή σε περίπτωση που εν γένει δεν είναι δυνατή η αναζήτηση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Ωστόσο, οι αποφάσεις συνταξιοδότησης οι οποίες από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα εκδίδονται άμεσα, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, θα αφορούν μόνο τα αιτήματα μεταβίβασης κύριας σύνταξης αιτία θανάτου του συνταξιούχου και απονομής γήρατος σε δικαιούχους του τ. ΟΓΑ, χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης. Ακόμη και για τις περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρει η «απόφαση Βρούτση», η έκδοση αυτών των αποφάσεων θα γίνεται βάσει των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων πληρωμών συντάξεων για τις περιπτώσεις μεταβίβασης και των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων χρόνου ασφάλισης του πληροφοριακού συστήματος «Ατλας» για τις περιπτώσεις απονομής συντάξεων γήρατος. Εάν δεν είναι διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία, τότε και αυτά τα αιτήματα θα διεκπεραιώνονται σε βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This