Στα όρια της εμμονής οι δανειστές με την προστασία της πρώτης κατοικία – Νέα απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου

Must Read

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM εξακολουθούν να δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο, απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπαγωγή στον νέο νόμο όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει δικαίωμα υπαγωγής σε περίπου 330.000 δανειολήπτες, με επιδότηση της δόσης για εννέα μήνες, αριθμός, που φέρεται να προκαλεί… αλλεργία στους θεσμούς, οι οποίοι επιθυμούν πιο αυστηρά κριτήρια. Το ζήτημα παραπέμπεται στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα.

Η νέα τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης των δανείων, που συνδέονται με πρώτη κατοικία, ολοκληρώθηκε χωρίς την παραμικρή σύγκλιση, με τους εκπροσώπους των θεσμών να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καταλάβει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του Covid-19. Η κυβέρνηση επιμένει στο πρόγραμμα-γέφυρα, στο οποίο βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληροί τέσσερα κριτήρια για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του.

Το πρόγραμμα γέφυρα συνίσταται στην κρατική επιδότηση των δόσεων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, δανειοληπτών που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Απευθύνεται για πρώτη φορά και σε δανειολήπτες με «πράσινα» δάνεια και προβλέπει επιδότηση των δόσεων μέχρι και για τρία τρίμηνα.

Απέρριψαν εκ νέου το σχέδιο

Οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν εκ νέου το σχέδιο και ζήτησαν να μπουν τα ίδια ακριβώς αυστηρά κριτήρια, που ίσχυαν με τον νόμο 4605/2019, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Δηλαδή, το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ, με προσαύξηση 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, η ακίνητη περιουσία, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Διαφωνίες υπάρχουν και για τον νέο πτωχευτικό νόμο, κυρίως όσον αφορά στον φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να αγοράσει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών. Οι θεσμοί δεν συμφωνούν με την εμπλοκή του δημοσίου, προτείνοντας να αναλαμβάνουν ιδιώτες την διαχείριση των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This