Ο κορωνοϊός προκάλεσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της Ευρωζώνης

Must Read

Την ώρα που κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις μεγάλες πληγές που άνοιξε στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε συνδυασμό με το ολικό lockdown που επιβλήθηκε, την Παρασκευή έγινε γνωστό -σε επίπεδο στατιστικών- και το μέγεθος των πιέσεων που δέχθηκε η ευρωζώνη.

  • Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Για την ακρίβεια, η οικονομία των χωρών της ζώνης του ευρώ σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και καταγράφεται ως η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 1995. Η συρρίκνωση αυτή δε ήταν λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για μια πτώση 12% και ήρθε σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Eurostat ανέφερε, πάντως, ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλήγματα που επέφερε ο κορωνοϊός στις οικονομίες της ευρωζώνης ήταν πολύ διαφορετικά, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, η συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης συγκαλύπτει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των 10 χωρών (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα), για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με την πτώση του ΑΕΠ να κυμαίνεται από 3,7% στη Λιθουανία έως 22,1% στην Ισπανία.

Οι χώρες του Νότου, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί πολλές δοκιμασίες σε οικονομικό επίπεδο, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στις οικονομίες τους, οι οποίες είναι έως και διπλάσιες σε σχέση με αυτές της Γερμανίας, ενώ οι χώρες της Βαλτικής έχουν τις χαμηλότερες. Μετά την Ισπανία, τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ κατέγραψαν η Γαλλία (19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (16,5%), ενώ η πτώση στη Γερμανία ήταν 11,7%. Χαμηλότερη από τον μέσο όρο ήταν η μείωση του ΑΕΠ στο Βέλγιο (14,5%), στην Αυστρία (13,3%), στην Τσεχία (10,7%) και τη Λετονία (9,6%).

Το ενδιαφέρον των οικονομικών αναλυτών στρέφονταν στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου εξαιτίας της συρρίκνωσης του ΑΕΠ της χώρας το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat τόνιζε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη μείωση των τελευταίων 25 χρόνων. Το Istat σημείωνε, παράλληλα, ότι «πρόκειται για συρρίκνωση χωρίς προηγούμενο λόγω του συνόλου των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και των μέτρων που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό της». Ενώ επισήμαινε ότι «η πτώση του ΑΕΠ της χώρας εντάσσεται σε ένα διεθνές πλαίσιο, στο οποίο οι οικονομίες των μεγαλύτερων κρατών καταγράφουν ανάλογες μειώσεις, λόγω της διάδοσης της πανδημίας».

Και η Γαλλία, όμως, ελέω των πιέσεων που δέχεται το ΑΕΠ της, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής. Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «συνδέεται με τη διακοπή των “μη απαραίτητων” δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου έως τις αρχές του Μαΐου» εξηγούσε χθες το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE). Σημειώνοντας επιπλέον ότι «η προοδευτική άρση των περιορισμών οδήγησε σε σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και κατόπιν τον Ιούνιο, μετά το χαμηλό στο οποίο είχε φθάσει τον Απρίλιο».

Με φόντο τις οικονομικές εξελίξεις στην Ε.Ε., έκανε δηλώσεις και η Κριστίν Λαγκάρντ, επαναβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον προσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει το «δίχτυ ασφαλείας», τις μαζικές αγορές αξιογράφων, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021, προκειμένου να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Courrier Cauchois», προσθέτοντας πως «πραγματικά πρέπει να διατηρήσουμε το δίχτυ ασφαλείας και πολύ ελκυστικές συνθήκες τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This