Σας ενδιαφέρει: Πώς θα δείτε την αποζημίωση που δικαιούστε για τα χαμένα μισθώματα

Must Read

Τη δυνατότητα να δουν το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται θα έχουν σε λίγες ημέρες όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40%.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει ειδικό παράθυρο στο myTaxis, όπου θα ενημερώνει τους πολίτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τους τελευταίους μήνες.

Οι εκμισθωτές που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών. Κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας, η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.

Για τον ακριβή υπολογισμό του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης δημιουργήθηκε στο σύστημα ΤΑΧΙSnet ειδική εφαρμογή, στην οποία κάθε δικαιούχος ιδιοκτήτης υποβάλλει ηλεκτρονικά, για κάθε μήνα είσπραξης μειωμένων ενοικίων, έκτακτη δήλωση από την οποία προκύπτει η απώλεια εισοδημάτων από μισθώματα.

Το ποσό της έκπτωσης που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης προσδιορίζεται στη συνέχεια με την εφαρμογή συντελεστή 20% επί του μειωμένου κατά 40% ποσού εισπραχθέντων ενοικίων.

Επίσης το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στο απαλλασσόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται κι αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η απαλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Για παράδειγμα, ένας εκμισθωτής έλαβε για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2020 μειωμένο κατά 40% μίσθωμα: Το αρχικό μηνιαίο μίσθωμα ήταν 1.000 ευρώ και το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα που εισέπραξε ανήλθε τελικά στα 600 ευρώ μηνιαίως (για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο).

Βάσει των νέων διατάξεων, ο εν λόγω εκμισθωτής δικαιούται έκπτωση ποσού ύψους 240 ευρώ (600 Χ 2 = 1.200. 1.200 Χ 20% = 240). Το ποσόν αυτό δικαιούται ως έκπτωση από μελλοντικές οφειλές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναγκαστικές μειώσεις των ενοικίων κατά 40% ξεκίνησαν τον Μάρτιο και συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης.

Τέλος το «κούρεμα» ενοικίων με συνταγή ΠΟΜΙΔΑ

Την ίδια στιγμή, τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν τέλος στο υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, θεσπίζοντας φορολογικά κίνητρα για μειωμένα ενοίκια βάσει συμφωνίας μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Πιθανότατα θα αφορά συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως το λιανικό εμπόριο και η εστίαση, με κάλυψη από το κράτος μέρους της απώλειας των ενοικίων που θα υπάρξει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ύστερα από οικειοθελείς συμφωνίες με τους μισθωτές για προσαρμογή των ενοικίων στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Σχετική πρόταση έχουν καταθέσει εδώ κι έναν μήνα η ΠΟΜΙΔΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, για επαναπροσδιορισμό των μισθωμάτων έπειτα από επιμέρους συμφωνίες ιδιοκτητών – ενοικιαστών, με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κάλυψη μέρους της απώλειας των ιδιοκτητών υπό μορφή φορολογικών εκπτώσεων με συμψηφισμό.

Οι δύο φορείς έχουν προτείνει να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι 40% και έως τις 31/12/2020, ώστε από 1/1/2021 να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This