Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Σας ενδιαφέρει: Πώς θα δείτε την αποζημίωση που δικαιούστε για τα χαμένα μισθώματα

Τη δυνατότητα να δουν το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται θα έχουν σε λίγες ημέρες όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40%.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει ειδικό παράθυρο στο myTaxis, όπου θα ενημερώνει τους πολίτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τους τελευταίους μήνες.

Οι εκμισθωτές που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών. Κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας, η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.

Για τον ακριβή υπολογισμό του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης δημιουργήθηκε στο σύστημα ΤΑΧΙSnet ειδική εφαρμογή, στην οποία κάθε δικαιούχος ιδιοκτήτης υποβάλλει ηλεκτρονικά, για κάθε μήνα είσπραξης μειωμένων ενοικίων, έκτακτη δήλωση από την οποία προκύπτει η απώλεια εισοδημάτων από μισθώματα.

Το ποσό της έκπτωσης που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης προσδιορίζεται στη συνέχεια με την εφαρμογή συντελεστή 20% επί του μειωμένου κατά 40% ποσού εισπραχθέντων ενοικίων.

Επίσης το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στο απαλλασσόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται κι αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η απαλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Για παράδειγμα, ένας εκμισθωτής έλαβε για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2020 μειωμένο κατά 40% μίσθωμα: Το αρχικό μηνιαίο μίσθωμα ήταν 1.000 ευρώ και το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα που εισέπραξε ανήλθε τελικά στα 600 ευρώ μηνιαίως (για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο).

Βάσει των νέων διατάξεων, ο εν λόγω εκμισθωτής δικαιούται έκπτωση ποσού ύψους 240 ευρώ (600 Χ 2 = 1.200. 1.200 Χ 20% = 240). Το ποσόν αυτό δικαιούται ως έκπτωση από μελλοντικές οφειλές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναγκαστικές μειώσεις των ενοικίων κατά 40% ξεκίνησαν τον Μάρτιο και συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης.

Τέλος το «κούρεμα» ενοικίων με συνταγή ΠΟΜΙΔΑ

Την ίδια στιγμή, τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν τέλος στο υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, θεσπίζοντας φορολογικά κίνητρα για μειωμένα ενοίκια βάσει συμφωνίας μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Πιθανότατα θα αφορά συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως το λιανικό εμπόριο και η εστίαση, με κάλυψη από το κράτος μέρους της απώλειας των ενοικίων που θα υπάρξει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ύστερα από οικειοθελείς συμφωνίες με τους μισθωτές για προσαρμογή των ενοικίων στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Σχετική πρόταση έχουν καταθέσει εδώ κι έναν μήνα η ΠΟΜΙΔΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, για επαναπροσδιορισμό των μισθωμάτων έπειτα από επιμέρους συμφωνίες ιδιοκτητών – ενοικιαστών, με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κάλυψη μέρους της απώλειας των ιδιοκτητών υπό μορφή φορολογικών εκπτώσεων με συμψηφισμό.

Οι δύο φορείς έχουν προτείνει να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι 40% και έως τις 31/12/2020, ώστε από 1/1/2021 να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναγραφή συνθήματος στο ασανσέρ του ψευδομουφτή Ξάνθης έγινε «αποτρόπαιο περιστατικό» για την Τουρκία

Ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Mετέ μέσω social media κατήγγειλε πως κάποιος πήγε στο ασανσέρ της πολυκατοικίας που μένει και έγραψε το σύνθημα «Τούρκος καλός...

Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων: Νοσταλγώ την αγαπημένη μου Aston Martin

Εντύπωση προκαλεί η ανάρτηση που έκανε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων.Στην ανάρτησή του λοιπόν ο κ. Μακρόπουλος φωτογραφίζεται μπροστά στο...

Υπενθύμιση: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2020

Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (29/11/2020) εορτάζουν οι:Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΟΣ & ΟΙ 370 ΜΑΡΤΥΡΕΣ που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόνΟ...

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Σερβίας-Μαυροβουνίου για όσα συνέβησαν το… 1918!

Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα του αφορούν το... 1918.Το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πρεσβευτή της Σερβίας...

Διαπραγματεύσεις με πειρατές για την απελευθέρωση τριών Ελλήνων ναυτικών του πλοίου «Stelios K»

Τρεις Έλληνες ναυτικοί απήχθησαν από το πλοίο με σημαία Τόγκο «Stelios K» (ελληνικών συμφερόντων), το οποίο δέχθηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα από ομάδα πειρατών...

Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID σε Θεσσαλονίκη και Κ. Μακεδονία – Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Για «διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους που βαπτίζονται ΜΕΘ, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ανειδείκευτο προσωπικό» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Τι εικόνα...

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπετινάκης

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πρώην γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Κώστας Μπετινάκης, ο οποίος έχει διετελέσει μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, αντιπρόεδρος...
newsbreak.gr

FREE
VIEW