Τρίτη 22/6/2021

Δραματική προειδοποίηση: 100.000.000 άνθρωποι θα προστεθούν στους εξαθλιωμένους της γης λόγω κορωνοιού

Η πανδημία απειλεί με ακραία φτώχεια 100.000.000 ανθρώπους, που θα προστεθούν στους εξαθλιωμένους της γης οι οποίοι ζουν με κάτω από 1,90 δολάρια την ημέρα!

Η δραματική προειδοποίηση έρχεται από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί», εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει. Αυτό καθιστά «επιτακτική» ανάγκη οι πιστωτές να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών, επισημαίνει ο Μαλπάς, ζητώντας να παραταθεί το μορατόριουμ που κηρύχθηκε όσον αφορά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των κρατών που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση.

Ο ίδιος προεξόφλησε ότι θα είναι περισσότερες οι χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους. «Οι αδυναμίες που συνδέονται με τα χρέη έχουν αυξηθεί και είναι επιτακτική ανάγκη (για τις χώρες-οφειλέτες) να δουν φως στην άκρη του τούνελ ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις» εξήγησε.

Τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών στον κόσμο αποφάσισαν τον Απρίλιο την αναστολή ως το τέλος του 2020 της αποπληρωμής των οφειλών των φτωχότερων χωρών. Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα και μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να παραταθεί ως το 2021 αυτό το μορατόριουμ, το οποίο αφορά 76 χώρες.

Τα κράτη της G20 αναμένεται να λάβουν αποφάσεις ως τον Οκτώβριο, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Μαλπάς, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες χώρες δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ