Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ανάρτηση εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και πληρωμή πρώτης δόσης σχεδόν ταυτόχρονα

Ανατροπή στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7.300.000 φορολογούμενους φέρνει η εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη για την κατάργηση του εν λόγω φόρου σε ακριτικά και μικρά ελληνικά νησιά από φέτος.

Αναμφίβολα είναι θετικό και απαραίτητο να στηριχθούν οι κάτοικοι των νησιών αυτών. Προκαλεί όμως εντύπωση γιατί πρέπει να καθυστερήσει η ανάρτηση όλων των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, από τη στιγμή που ο συνολικός πληθυσμός των 26 μικρών νησιών δεν ξεπερνά τους 10.500 κατοίκους. Θα μπορούσε η ΑΑΔΕ να απομονώσει αυτές τις ειδικές περιπτώσεις και να αναρτήσει κανονικά όλα τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά.

Με τα νέα δεδομένα, πάει πίσω ο αρχικός σχεδιασμός, που προέβλεπε ανάρτηση του πληρωτέου φόρου μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα δουν τα εκκαθαριστικά ελάχιστες ημέρες πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, πάντως, δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι με  ακίνητη περιουσία θα ανέρχονται στα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν το 2019.

Ανεξαρτήτως της ημέρας ανάρτησης των εκκαθαριστικών, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο φόρος θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία εξ’ αυτών να πληρώνεται έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που  ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει απαράλλακτος, θα ισχύσει η έκπτωση φόρου έως 30% που θεσμοθετήθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός φόρος) μειώνεται κατά 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ