Τετάρτη 23/6/2021

«MyData»: Το νέο «υπερόπλο» της Εφορίας κατά της φοροδιαφυγής

Το νέο υπερόπλο της Εφορίας κατά της φοροδιαφυγής ακούει στο όνομα: «MyData». Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία θα πρέπει να αναρτώνται όλα τα τιμολόγια των επιχειρήσεων.

Με αυτό τον τρόπο, η Εφορία θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, κάθε συναλλαγή μιας εταιρίας, αφού τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να τηρούν πλέον, ηλεκτρονικά βιβλία.

Το «MyData» τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του μήνα και σταδιακά, μέχρι την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει υποχρεωτικά όλες οι επιχειρήσεις, να ανεβάζουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα δεδομένα εσόδων-εξόδων. Έτσι, οι φορολογικές Αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητα μιας επιχείρησης και με ένα «κλικ» θα μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της.

Θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις-εξπρές, για να ελέγχονται αν ταιριάζουν τα έσοδα, οι δαπάνες, οι πωλήσεις, αλλά και τα κέρδη.

Όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν αποκλειστικά σε ηλεκτρονική τιμολόγηση για την έκδοση και τη λήψη τιμολογίων τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, θα έχουν κίνητρα από το κράτος: η φορολογική διοίκηση θα εξετάζει μέσα σε 45 ημέρες (από 90 ημέρες) τα αιτήματα επιστροφής φόρου, ενώ θα παρέχεται απόσβεση κατά 100% της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Ερώτημα είναι φυσικά, πώς οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν το «λουκέτο» εν μέσω κρίσης, να υιοθετήσουν hi-tech πρακτικές. Ωστόσο, αυτό θα φανεί στην πράξη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ