Οι τράπεζες διαφωνούν με το νέο Πτωχευτικό νόμο και δεν το… κρύβουν

Must Read

Συμφωνούν ότι… διαφωνούν Χρήστος Σταϊκούρας και τραπεζίτες για το νέο πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021 και θα προβλέπει πτώχευση ενός δανειολήπτη, αφού χάσει όλη την περιουσία του.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που μπορεί να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογουμένους που τους πνίγουν τα χρέη (σε τράπεζες, Εφορία, Ταμεία, ακόμη και σε άλλους ιδιώτες), αλλά δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν και θέλουν να κάνουν στη ζωή τους μια νέα αρχή.

Οι τραπεζίτες διαφωνούν και χτυπούν «καμπανάκια» για τον νέο πτωχευτικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στα επόμενα 24ωρα. Μιλώντας στο 3ο Athens Investment Forum οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι «μπορεί να διορθώνει κάποια λάθη του παρελθόντος, αλλά υπάρχουν αρκετές αγκυλώσεις που καθιστούν δύσκολη την υλοποίησή του, ενώ πλέον έχουν στενέψει πολύ και τα χρονικά περιθώρια».

«Το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται αλλαγές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε στο ίδιο forum ότι ο νέος Πτωχευτικός «αφορά τα φυσικά πρόσωπα, καθώς αφήνει περιθώρια για την καλλιέργεια κουλτούρας αθέτησης πληρωμών».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, «με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό οι πολίτες μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τα χρέη τους, προς τράπεζες και Δημόσιο, σε έως 240 δόσεις – αριθμό διπλάσιο από τις 120 δόσεις που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα πεδία διαφωνίας των δύο πλευρών είναι ο φορέας διαχείρισης ακινήτων, ο οποίος θα αποκτά τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα τα εκμισθώνει στους πρώην ιδιοκτήτες, προκειμένου να μη μένουν άστεγοι. Με άλλα λόγια, θα είναι ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι, έχοντας το δικαίωμα να το αγοράσουν ξανά έπειτα από 12 χρόνια. Εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «μπρα ντε φερ» υπουργείου Οικονομικών – τραπεζιτών, το οποίο, λένε οι ίδιες πηγές, θα οριστικοποιηθεί με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

«Κόκκινα» δάνεια κάτω από 5 δισ. άφησε η πανδημία

Ο στόχος που έχουν θέσει οι τράπεζες για την περίοδο της πανδημίας είναι να μη δημιουργηθούν «κόκκινα» δάνεια πάνω από 5 δισ. ευρώ. Εκτιμούν ότι ο κόσμος συνεχίζει να πληρώσει τις δόσεις των δανείων, δεν εκμεταλλεύθηκε τις διευκολύνσεις που έδωσε η κυβέρνηση για αναστολή πληρωμής των δόσεων, ενώ στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» έχουν μπει σχεδόν 139.000 δανειολήπτες.

Το πρόγραμμα αφορά τη στήριξη με κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης δανείου σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα εννέα μηνών, πρόγραμμα που αφορά και συνεπείς δανειολήπτες.

Οι ρυθμίσεις δανείων που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος θα διενεργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, όπως ορίζει ο νόμος. Προς το παρόν «τρέχει» η φάση της υποβολής αιτήσεων, στη συνέχεια θα έρθει η φάση ρύθμισης δανείων και μετά θα προβούμε στη φάση της κρατικής επιδότησης. Το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 108.000.000 ευρώ για το 2020 και στα 280.000.000 ευρώ για το 2021. Όσοι ρυθμίσουν τα δάνειά τους θα αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες, όπως οι πλειστηριασμοί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This