Σας ενδιαφέρει: Πως θα σώσετε την πρώτη κατοικία σας με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα – Η ρύθμιση, η επιδότηση και οι προϋποθέσεις

Δύο επιλογές να ρυθμίσουν τις οφειλές έχουν όσοι χρωστούν σε τράπεζες, funds, Εφορία, Ταμεία, αλλά και σε άλλους ιδιώτες.

Must Read

Στη Βουλή κατατέθηκε ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021, ο οποίος δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιδότηση καταβολής δόσεων για την αποπληρωμή των δανείων, που εξασφαλίζονται με την κύρια κατοικία, η οποία εκτιμάται στο ποσό των περίπου 100.000.000 ευρώ για καθένα από τα έτη 2021 έως 2025.

Ρύθμιση σε 240 δόσεις

Όσοι χρωστούν σε κάποιον δημόσιο φορέα ή στις τράπεζες έχουν το δικαίωμα να εντάξουν όλα τα χρέη τους σε έως και 240 δόσεις. Από την ώρα που θα κάνουν αίτηση για τη ρύθμιση όλων των χρεών τους έχουν διορία δύο μηνών για να υπογράψουν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, αλλιώς θα θεωρείται άκυρη.

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για πέντε χρόνια από την ημερομηνία αίτησης θα μπορούν να παίρνουν επιδότηση από το κράτος για να καλύπτουν μέρος της δόσης για την κύρια κατοικία τους.

Προϋπόθεση είναι:

  1. Το σύνολο των χρεών να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ,
  2. το υπόλοιπο της οφειλής από δάνειο με υποθήκη την α’ κατοικία τα 135.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 20.000 για κάθε επιπλέον μέλος και με ανώτατο ποσό τα 215.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση σε οποιονδήποτε πιστωτή, τότε αναβιώνουν όλα τα χρέη που είχε πριν από την αναδιάρθρωση, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που πλήρωσε όσο ήταν στη ρύθμιση. Ταυτόχρονα όλα τα χρέη του θα γίνουν ληξιπρόθεσμα και άμεσα απαιτητά.

Πτώχευση και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας

Δεύτερη επιλογή και τελικό στάδιο είναι η πτώχευση του οφειλέτη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ρευστοποιήσει όλη την περιουσία του και να ξεκινήσει από το μηδέν.

Για να πτωχεύσει κάποιος, θα πρέπει να έχει σταματήσει να πληρώνει τουλάχιστον το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του για τουλάχιστον έξι μήνες και να χρωστά πάνω από 30.000 ευρώ.

Για την οριστική απαλλαγή από τα χρέη του (δεύτερη ευκαιρία), το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε οφειλή προς τους πιστωτές 36 μήνες από την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης, ενώ όσοι χάνουν την κύρια κατοικία, η απαλλαγή επέρχεται στους 12 μήνες.

Ένας οφειλέτης που θέλει να «μηδενίσει» τα χρέη του θα χάσει και το σπίτι του, το οποίο θα αγοράσει ένας ειδικός φορέας που θα δημιουργηθεί. Ο φορέας είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει και στη συνέχεια να το νοικιάσει στον… πρώην ιδιοκτήτη του.

Οι οφειλέτες μπορούν να πάρουν κρατική επιδότηση έως 210 ευρώ για πέντε χρόνια, ώστε να πληρώνουν το ενοίκιο… στο σπίτι τους. Φυσικά, θα έχουν δικαίωμα να το αγοράσουν ξανά ύστερα από 12 χρόνια, πληρώνοντας όμως το σπίτι στην εμπορική του αξία, χωρίς να προσμετρώνται τα ενοίκια που πλήρωσαν αυτά τα 12 χρόνια. Σε περίπτωση που κάποιος δεν πληρώνει τρία ενοίκια, τότε ο φορέας μπορεί να του κάνει έξωση και βγαίνει από την πτωχευτική διαδικασία, αναβιώνοντας όλα τα χρέη του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This