Η στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ για την τουρκική επιθετικότητα μένει μέχρι στιγμής μόνο στα λόγια. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Αυτά τονίζει η Έλενα Κoυντουρά στη συνέντευξή της στο newsique.gr και τη Βούλα Κεχαγιά, σημειώνοντας επίσης πως φέτος υπήρξε δραματική πτώση του τουρισμού κατά 80%, κατάσταση που επέτεινε η κυβερνητική αδράνεια σε ό,τι αφορά την έγκαιρη λήψη μέτρων. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι έχει την εμπειρία και να είναι πανέτοιμος για μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση.
Κυρία Κουντουρά, τι κλίμα έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα;
Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιληφθούν ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου είναι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης. Υπάρχει μία στάση αναμονής και οι δηλώσεις αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων μας μένουν μέχρι στιγμής μόνο στα λόγια, γεγονός που υποβαθμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης. Οφείλουν να κατανοήσουν ότι το διακύβευμα αφορά στην προστασία των ευρωπαϊκών μας συνόρων και να συμφωνήσουν να υπάρξει ενιαία και αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση, που θα υπερβαίνει επιμέρους οικονομικά ή άλλα συμφέροντα ορισμένων μόνο κρατών-μελών. Η ΕΕ είναι έτοιμη να αποφασίσει πλέον κυρώσεις έναντι της Τουρκίας; Η μέχρι στιγμής τακτική της αναμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μετάθεσης των κυρώσεων για το μέλλον δείχνει αδυναμία συγκρότησης ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου, γεγονός που ενθαρρύνει και επιτείνει την τουρκική επιθετικότητα και αυξάνει τη δυσπιστία των πολιτών προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη απροθυμία για την επιβολή κυρώσεων, και θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις ώστε η ΕΕ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στις παράνομες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Η ευρωομάδα μας έχει επανειλημμένα πιέσει και διεκδικήσει να υπάρξει πιο άμεση και αποφασιστική αντίδραση. Προσωπικά, είχα παρέμβει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο και ζήτησα από το Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις επανειλημμένες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει να υπερβαίνει επιμέρους οικονομικά ή άλλα συμφέροντα ορισμένων μόνο κρατών- μελών»
Πώς πήγε φέτος ο τουρισμός στην Ελλάδα δεδομένων των συνθηκών λόγω πανδημίας;
Ο τουρισμός κατέγραψε πρωτοφανείς απώλειες που είναι μη ανακτήσιμες. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν πτώση έως 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων σε πολλούς προορισμούς της χώρας, με αλυσιδωτές ζημιές στον κλάδο της φιλοξενίας αλλά και σε μία σειρά επαγγελμάτων που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Τη δραματική αυτή κατάσταση επέτεινε η κυβερνητική αδράνεια στη λήψη έγκαιρων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας. Οι άνθρωποι του τουρισμού προσπαθούν να επιβιώσουν από αυτή την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση και με αγωνία για το μέλλον τους. Πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν εισοδήματα από το φθινόπωρο του 2019, δεν εργάστηκαν το 2020 και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά και το 2021. Επειδή οι επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους και πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε μεγάλη αύξηση της ανεργίας και των πτωχεύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιβάλλεται άμεση παρέμβαση από την πολιτεία να τους εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Τι αστοχίες θεωρείτε ότι έγιναν στην διαχείριση του τομέα του τουρισμού;
Η επανεκκίνηση του τουρισμού έγινε με άναρχο άνοιγμα των συνόρων, καθυστερήσεις, παραλείψεις και χωρίς ενιαία πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. Η λύση των δειγματοληπτικών ελέγχων που πρόταξε η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής για την ανάσχεση των εισαγόμενων κρουσμάτων. Σε δημόσιες παρεμβάσεις μου πριν το άνοιγμα του τουρισμού, είχα τονίσει την ανάγκη των υποχρεωτικών τεστ ανίχνευσης του ιού πριν από την είσοδο στη χώρα μας, με άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, και με ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη διπλή κρίση στον τουρισμό μας, οικονομική και υγειονομική. Τις προτάσεις αυτές κατέθεσα ως συντονίστρια της Ευρωομάδας μου στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN και υιοθετήθηκαν πλήρως στο ψήφισμα για τον τουρισμό που εγκρίθηκε τον Ιούνιο με μεγάλη πλειοψηφία.
«Πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν εισοδήματα από το φθινόπωρο του 2019, δεν εργάστηκαν το 2020 και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά και το 2021»
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις δυνατότητες που τής δίνει η ΕΕ για τη διαχείριση της πανδημίας;
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άφησε ένα εξαιρετικά σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ που αν η σημερινή κυβέρνηση το είχε αξιοποιήσει από την αρχή της κρίσης, θα είχε βοηθήσει σημαντικά την εθνική μας οικονομία. Η ευρωπαϊκή στήριξη που περιμένουμε θα ξεκινήσει σταδιακά από τις αρχές του 2021. Μέχρι τότε δυστυχώς θα είναι πολύ αργά για χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία και αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους. Για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και, έστω και τώρα, να υπάρξει επείγουσα οικονομική στήριξη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ασχολείστε στην Ευρωβουλή και με θέματα δικαιωμάτων φύλου και ισότητας. Μπορείτε να μάς πείτε κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση που έχετε προωθήσει;
Ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Δικαιωμάτων των Γυναικών FEMM, εργάζομαι συστηματικά για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη, που η πανδημία επέτεινε, το τράφικινγκ και την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των γυναικών στις υπηρεσίες Υγείας. Κατέθεσα προτάσεις οι οποίες υπερψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούσαν στην ισότητα των φύλων στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ και ακόμη μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, με στόχο να επεκταθούν αυτές οι παρεμβάσεις και στο σύνολο των πολιτικών της ΕΕ. Έχω πιέσει ώστε το Συμβούλιο της ΕΕ να εφαρμόσει άμεσα τη οδηγία για τις γυναίκες σε διοικητικές θέσεις, Women on Boards, που έχει παγώσει αδικαιολόγητα από το 2013. Στην ατζέντα μου βρίσκεται ψηλά η εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών και η ίση πρόσβαση των γυναικών στις επαγγελματικές ευκαιρίες και συνολικά την προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων. Επιπλέον, στηρίζω την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε τομείς που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με όρισε πλήρες μέλος της νέας Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή. Τέλος, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχω αναλάβει να προωθήσω συγκεκριμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και του αρνητικού αντικτύπου που έχει στα παιδιά.
«Eργάζομαι συστηματικά για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη, που η πανδημία επέτεινε»
Με βάση το ενεργειακό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, μπορείτε να πείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει τη δέουσα προσοχή στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στη διευρωπαϊκή ενεργειακή συνδεσιμότητα της Ε.Ε. και αναγνωρίζεται ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί στρατηγικός κόμβος ενεργειακός, διαμετακομιστικός και αποθηκευτικός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν σημαντικά στρατηγικά έργα ελληνικών ενεργειακών υποδομών, που είχαν συμπεριληφθεί στον 4ο κατάλογο Έργων Κοινού Ενεργειακού Ενδιαφέροντος. Πρόκειται για έργα όπως οι αγωγοί TAP, IGB, East Med, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η διασύνδεση της Ελλάδας με την Βουλγαρία, η διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και η αποθήκη ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία. Επιπλέον, η χώρα μας παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικό δυναμικό για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο για εγχώρια κατανάλωση αλλά και για εξαγωγική εκμετάλλευση. Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν πλήρως από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο εξάλλου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, θα πρέπει η χώρα μας να χαράξει μία σαφή στρατηγική για την πράσινη μετάβαση με τα μέγιστα δυνατά οφέλη που να περιλαμβάνουν την ενεργειακή επάρκεια, τη διασυνδεσιμότητα των ελληνικών νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, το προσιτό ενεργειακό κόστος και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Έχουν ακουστεί πολλά για τις σχέσεις των μελών της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η συνεργασία σας αρμονική;
Η ευρωομάδα μας έχει ισχυρή φωνή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εργαζόμαστε με ενότητα και με επιμονή για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας και για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Η καλή δουλειά και συνεργασία αποτυπώνεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες και για τα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, η εξάλειψη των αδικιών και ανισοτήτων, η ομάδα μας διακρίνεται για τις σημαντικές παρεμβάσεις της. Ήδη πολλές από τις θέσεις και προτάσεις μας στα καίρια αυτά αιτήματα έχουν υιοθετηθεί σε ψηφίσματα με τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων και έχουν εγκριθεί με πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Ελλάδα; Η ύφεση είναι μεγάλη και το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά θα είναι μικρότεροι από αυτούς που εκτιμά η κυβέρνηση…
Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους δεν μπόρεσε να διατηρήσει. Έφερε την οικονομική ύφεση με ευθύνη της, αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει η πανδημία. Για αυτό πρέπει να κάνει σήμερα ακόμη πιο γενναίες παρεμβάσεις από αυτές που έχει μέχρι στιγμής εξαγγείλει. Προτεραιότητα είναι να αποτραπεί η οικονομική και παράλληλα η ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε εξαιρετικά δύσκολους μήνες μπροστά μας στο υγειονομικό πεδίο, που επιβάλλουν υπεύθυνη στάση, έγκαιρη προετοιμασία και ένα ευρύ πλέγμα προστασίας της οικονομίας και της κοινωνίας απέναντι στις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε διαρκή διαβούλευση με την κοινωνία, έχει παρουσιάσει έγκαιρα ένα γενναίο και ρεαλιστικό εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις για να αποφύγουμε πτωχεύσεις και απολύσεις, να στηρίξουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και παράλληλα να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
«Προτεραιότητα είναι να αποτραπεί η οικονομική και παράλληλα η ανθρωπιστική κρίση»
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας;
H κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να διαχειριστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας μας. Έβγαλε την Ελλάδα από το αδιέξοδο και από τα μνημόνια και έδωσε προοπτική και ελπίδα στον ελληνικό λαό. Αποδείξαμε ότι με ισχυρή πολιτική βούληση, με σκληρή δουλειά και με αποτελεσματικό σχέδιο, καταφέραμε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες να σταθούμε όρθιοι, να μειωθεί η ανεργία σημαντικά και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταρτίσει ένα νέο στοχευμένο πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, έχει την εμπειρία και είναι πανέτοιμος για μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση, με απόλυτη προτεραιότητα το συμφέρον των πολιτών μας και τη συνολική πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας.
Η Έλενα Κουντουρά είναι ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Πηγή: newsique.gr