1/12/2021

Με ελληνικά… κόλλυβα κάνουν επενδύσεις οι ξένοι στη χώρα μας!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι (ελάχιστοι) Αμερικανοί επενδυτές ήρθαν στη χώρα μας μαζί με τις τράπεζές τους,

Σχεδόν καμία από τις ιδιωτικοποιήσεις ή τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα την τελευταία δεκαετία δεν χρηματοδοτήθηκε από ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αντίθετα οι διεθνείς επενδυτές που απέκτησαν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδα πήραν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες!

Ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι (ελάχιστοι) Αμερικανοί επενδυτές ήρθαν στη χώρα μας μαζί με τις τράπεζές τους, αλλά απευθύνθηκαν στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία τους χορήγησαν πλουσιοπάροχα δάνεια. Τελευταίο κρούσμα είναι η επικείμενη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για χρηματοδότηση της αμερικανικής Mohegan που αναλαμβάνει το καζίνο στο Ελληνικό.

Εξαίρεση αποτέλεσαν ορισμένες ασιατικές τράπεζες που χρηματοδότησαν επενδύσεις στη χώρα μας ακολουθώντας επιχειρήσεις από την Κίνα ή τη Νότια Κορέα. Για παράδειγμα, η Bank of China συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα που εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 400.000.000 ευρώ για τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης. Βέβαια, η κινεζική State Grid κατέχει μειοψηφικό πακέτο και συμμετέχει στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον οι Κινέζοι περιορίζουν τη συμμετοχή τους, αφού το 2018 οι Bank of China και Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) είχαν δώσει δάνειο 200.000.000 ευρώ στον ΑΔΜΗΕ. Τώρα το βάρος μεταφέρεται κυρίως στις ελληνικές τράπεζες που θα αναχρηματοδοτήσουν το συγκεκριμένο δάνειο. Επίσης μια κορεατική τράπεζα χρηματοδότησε τη συμμετοχή της LG στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αθήνα που ανέπτυξε μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο ΔΕΣΦΑ

Αντίθετα, στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, που αγοράστηκε από την κοινοπραξία SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings, στην οποία συμμετέχουν η ιταλική Snam, η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys (αρκετά αργότερα το 10% πέρασε στον όμιλο Κοπελούζου), δεν εμφανίστηκε καμία ευρωπαϊκή τράπεζα να χρηματοδοτήσει μια συμφωνία που έφτασε τα 535.000.000 ευρώ. Ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Ισπανοί ούτε οι Βέλγοι τραπεζίτες έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν την ιδιωτικοποίηση. Οι τρεις ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι απευθύνθηκαν, πάλι, στην Εθνική Τράπεζα, που τους χορήγησε δεκαετές ομολογιακό δάνειο 350.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα κεφάλαια προήλθαν από τα ταμεία των τριών ομίλων.

Πάντα τα ίδια

Την ίδια εικόνα συναντά κάποιος αν ξεψαχνίσει και τις άλλες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ισχυροί ξένοι όμιλοι απέκτησαν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, ενίοτε κρατικά μονοπώλια που μεταμορφώθηκαν εν μια νυκτί σε ιδιωτικά μονοπώλια, χωρίς να προέλθει ούτε ευρώ από τις διεθνείς τράπεζες. Ολοι έσπευδαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή στους Ελληνες φορολογουμένους, που το στήριξαν με νύχια και με δόντια τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν πως σωστά οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν αυτά τα «φιλέτα», γιατί θα πάρουν σίγουρα πίσω τα λεφτά τους. Πρόκειται δηλαδή για χρηματοδοτήσεις σχεδόν μηδενικού ρίσκου, αφού οι εταιρίες που ιδιωτικοποιήθηκαν κινούνται σε τομείς που δεν επηρεάζονται σημαντικά από τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Συνεπώς τα δάνεια είναι περισσότερο από εξασφαλισμένα.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν, όμως, πως με τη συνεχή αιμοδοσία των ξένων ομίλων που αγοράζουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία οι ελληνικές τράπεζες στερούνται ρευστότητας που θα μπορούσαν να διοχετεύσουν στις εγχώριες επιχειρήσεις. Ειδικά όταν εδώ και χρόνια συζητάμε για τα προβλήματα ρευστότητας κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται τώρα να βάλουν πλάτη και στις νέες συμφωνίες που αναμένονται, είτε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω της πώλησης άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Το πάρτι με τα εμπορικά ακίνητα

Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν και το πάρτι ξένων αγοραστών, κυρίως επενδυτικών εταιριών, με τα ελληνικά εμπορικά ακίνητα. Ισχυροί διεθνείς όμιλοι, όπως η αμερικανική Hines, πήραν δάνεια από εγχώριες τράπεζες για να αποκτήσουν σημαντικά ακίνητα. Η Hines, εκτός από το πρώην ξενοδοχείο «ΛΗΔΡΑ» (σήμερα λειτουργεί ως «Grant Hyatt»), απέκτησε και ξενοδοχεία στην Κρήτη, κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς κ.ά.

Μέσα από πολλές αντίστοιχες συναλλαγές οι τράπεζες είχαν, πάντως, οφέλη, καθώς μετέτρεψαν «κόκκινα» δάνεια σε ενήμερα. Είτε επειδή οι ξένοι αγοραστές αγόρασαν μια προβληματική εταιρία (ιδιοκτήτη του ακινήτου) που δεν πλήρωνε τα δάνειά της και στο εξής θα πληρώνουν κανονικά είτε επειδή μια επιχείρηση πούλησε ένα ακίνητο σε ξένους αγοραστές και τα έσοδα από τη συναλλαγή πήγαν για αποπληρωμή δανεισμού.

Έφυγαν πρώτες στην κρίση

Οι ξένες τράπεζες όχι μόνο δεν χρηματοδοτούν εταιρίες από τη χώρα τους που αγοράζουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Ηταν αυτές που έφυγαν πρώτες και τρέχοντας όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση. Ενα παράδειγμα αποτέλεσαν οι αυτοκινητόδρομοι με συμβάσεις παραχώρησης. Έντεκα ελληνικές τράπεζες (προ κρίσης, καθώς στη συνέχεια ακολούθησαν οι συγχωνεύσεις…) είχαν συνεισφέρει το 50% των δανειακών κεφαλαίων για την κατασκευή των οδικών αξόνων και 32 ξένες τράπεζες το υπόλοιπο 50%. Οι περισσότερες από τις ξένες το έβαλαν στα πόδια και χρειάστηκαν διετείς διαπραγματεύσεις για να βρεθεί νέο μοντέλο χρηματοδότησης των οδικών αξόνων και να στηριχτούν οι ελληνικές τράπεζες και οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκρηξη στο καλάθι της νοικοκυράς! Εκτόξευση στο 4,3% του πληθωρισμού τον Νοέμβριο

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο

Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού – Οι διευκρινίσεις του ΟΠΕΚΑ

Από σήμερα, Τρίτη 30/11, το πρωί, άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους...

«Κόλπο» Χατζηδάκη για να παρουσιάζει λιγότερες… εκκρεμείς συντάξεις!

Έτσι ο αριθμός τους έχει πέσει κάτω από τις 100.000

Πώς θα βεβαιώνεται κάθε μήνα το απαράδεκτο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους πολίτες

Πρωτοφανής τιμωρητική τακτική και στοχοποίηση των πολιτών άνω των 60

Ακίνητα: Τρίμηνη παράταση στις νέες αντικειμενικές ζητά η ΠΟΜΙΔΑ 

Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2022

Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Σήμερα στις 14.00 λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις!

Στις 10 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν την ενίσχυση οι περσινοί δικαιούχοι

Σκέψεις για «πάγωμα» του 30% των αποδείξεων

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος: Λήγουν οι προθεσμίες πληρωμών

Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν μέχρι αύριο, Τρίτη, οι φορολογούμενοι

Ρύθμιση χρεών έως 48 δόσεις: Ανοίγει η «βεντάλια» των δικαιούχων

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα της «λυπητερής»!

Αναρτώνται στην ΑΑΔΕ τα ποσά που πρέπει να αποδώσουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πληρώνεται από σήμερα η πέμπτη δόση του οικογενειακού επιδόματος

Ποιες καταβολές θα γίνουν από ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ

«Κόβονται» χιλιάδες επιδόματα λόγω των νέων αντικειμενικών

«Φωτιά» σε μια σειρά επιδόματα που χορηγούνται με περιουσιακά κριτήρια βάζουν οι νέες αντικειμενικές...

Πώς το κράτος «αρπάζει» 8,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το Ασφαλιστικό

Τα ψεύδη για τον διαχωρισμό των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης σε διανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά και το πλιάτσικο στις συντάξεις του Ελληνα

Ο Σταϊκούρας με… το βλέμμα στο ταμείο ξορκίζει το lockdown

Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για πανδημία και ακρίβεια αφήνει ο υπουργός Οικονομικών...

Ραβασάκια για ξεχασμένα τέλη σε 75.000 ιδιοκτήτες!

«Ραβασάκια» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να στείλει τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ, καθώς...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρά από τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Την οργή σύσσωμης της πολιτείας αλλά και των κομμάτων...

Χαροπαλεύει ψάχνοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ ο διπλά εμβολιασμένος Παναγιώτης Κελεσίδης

Μάχη με τον κορωνοϊό δίνει ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα της «λυπητερής»!

Αναρτώνται στην ΑΑΔΕ τα ποσά που πρέπει να αποδώσουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γύρισαν σπίτι και βρήκαν την 16χρονη κόρη τους απαγχονισμένη

Μια νέα τραγική είδηση μας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη,...

Βασίλης Ηλιάδης: Πέθανε ο γιος της Καίτης Γκρέυ και πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη

Θρήνος έχει σκεπάσει την οικογένεια του Βασίλη Ηλιάδη ο...

Ανησυχία για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η συμπεριφορά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ