Αν δεν… βρέξει ξαφνικά λεφτά, αντί για φοροελαφρύνσεις θα έχουμε νέα και σκληρά μέτρα λιτότητας

Η βοήθεια στον κόσμο θα είναι «τόσο όσο», αλλιώς… τη βάψαμε

Must Read

Τα Μνημόνια, όπως τα μάθαμε, μπορεί να έχουν τελειώσει σαν ιδέα στην Ευρώπη, ωστόσο η πανδημία αφήνει πληγές που δύσκολα θα κλείσουν. Πόσο μάλλον σε μια χώρα που διαλύθηκε από τα «προγράμματα» των θεσμών.

Αν δεν υπάρξει… κάποιο θαύμα, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αντί για φοροελαφρύνσεις, να ακούμε μέτρα λιτότητας, όπως στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Με την ύφεση φέτος πάνω από το 10%, δηλαδή απώλειες σχεδόν 19 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να κλείσει τις πληγές. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο 10μηνο του έτους: το έλλειμμα στα 9 δισ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα «γκρεμίστηκαν» κατά 6 δισ. ευρώ.

Η δραματική κατάσταση της οικονομίας θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Ωστόσο, το κενό και οι τρύπες στα έσοδα δεν θα καλυφθούν εύκολα, αφού στηρίζονται στα 32 δισ. της Ευρώπης, που θα έρθουν «κάποια στιγμή» μέσα στο 2021, ενώ θεωρούν πως την παρτίδα θα σώσει το εμβόλιο.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι πρέπει να αντέξουμε μέχρι τη μέρα που θα έρθουν τα λεφτά απέξω και η βοήθεια στον κόσμο θα είναι «τόσο όσο», αλλιώς… τη βάψαμε. Λένε επίσης πως έχουμε μπροστά μας ακόμα 5-6 μήνες πανδημίας.

Υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν τα -δανεικά- λεφτά και να πρέπει είτε να δανειστούμε ξανά (άρα νέα εκτόξευση του χρέους, που δεν θα το επιτρέψει η Ευρώπη), είτε νέα μέτρα λιτότητας για να μαζευτεί ο Προϋπολογισμός σε έξοδα, με παράλληλη αύξηση των φόρων.

Lockdown έως… 10 Δεκεμβρίου

Ο νέος Προϋπολογισμός θα έχει κάποιες «ενδιαφέρουσες» παραδοχές: το lockdown δεν θα τελειώσει την 1η Δεκεμβρίου, αλλά 10 μέρες αργότερα! Όλα αυτά την ώρα που υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι η αγορά θα είναι ανοιχτή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ανώτατη πηγή του υπ. Οικονομικών παραδέχτηκε πως για το 2021 έχουν υπολογίσει ότι θα ζήσουμε με αυστηρά μέτρα έως τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση υιοθετεί για του χρόνου το δυσμενές σενάριο για ανάπτυξη 4,5% – 5% και όχι 7,5%, δηλαδή λιγότερα 4,2 – 5,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This