Σπάει τα κοντέρ η «Επιστρεπτέα προκαταβολή 4» με 3.000 αιτήσεις την ώρα!

Το 50% του ποσού που δίνεται είναι πλέον μη επιστρεπτέο

Must Read

Με ρυθμό 3.000 αιτήσεων την ώρα «τρέχουν» στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού για πρώτη φορά μπορούν να κάνουν αίτηση ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις (με ή χωρίς εργαζόμενους, ακόμα και χωρίς ταμειακή μηχανή), αλλά και νέες επιχειρήσεις, ενώ προχθές στην ήδη διευρυμένη λίστα των δικαιούχων, προστέθηκαν και οι αγρότες.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε (επιτέλους) τα όσα έγραφε εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες η “Δ” για τους όρους συμμετοχής στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, καθώς το 50% του ποσού που δίνεται είναι πλέον μη επιστρεπτέο. Αυτός είναι και ο λόγος που έσπευσαν πάνω από 364.244 επιχειρήσεις να ενταχθούν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τρία 24ωρα πριν λήξει το πρόγραμμα έχουν εκταμιευθεί 1,53 δις ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός του 4ου κύκλου, ήταν στα 1,2 δισ. Ευρώ.

Η επιστρεπτέα Νο4 έχει την εξής διαφορά από τις τρεις προηγούμενες: οι επιχειρήσεις έχουν ως βάση εκκίνησης τα 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της πορείας του τζίρου και εφόσον πλήττονται από την πανδημία.

Σημειώνεται πως τον επόμενο μήνα θα έρθει ένας ακόμη γύρος Επιστρεπτέας Νούμερο 5, για τον οποίο αρχικά είχε υπολογιστεί ποσό της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Στον επόμενο κύκλο όμως, θα ισχύει η διαδικασία που εφαρμόσθηκε το καλοκαίρι κατά τον 2ο και τον 3ο κύκλο: θα αφαιρείται από το ποσό που θα καταβληθεί, η προηγούμενη «δόση». Αυτό σημαίνει πως στον 5ο κύκλο θα λάβουν ενίσχυση όσοι δικαιούνταν μεγαλύτερο ποσό από τον 4ο κύκλο. Το μέτρο θα συνεχιστεί και το 2021 με μια 6η και ίσως και 7η επιστρεπτέα.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ρίχνει «ζεστό» χρήμα στην αγορά, αφού συνειδητοποίησε πως οι κλειστές επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το 60% του ενοικίου τους, παρότι έχουν μηδενικό τζίρο, αλλά και να καταβάλουν τις επόμενες ημέρες το Δώρο Χριστουγέννων στους υπαλλήλους. Στην ουσία οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και την άνοιξη και το Νοέμβριο, θα πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του Δώρου, το οποίο ξεκινά να υπολογίζεται από τις αρχές Μαΐου κάθε έτους.

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ, από την Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έχουν ωφεληθεί περισσότερο μέχρι τώρα, οι εξής 10 ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας):

  1. Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετερία, 5.605 ωφελούμενοι
  2. Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιόκτητη, 4.644 ωφελούμενοι
  3. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι
  4. Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι
  5. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι
  6. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι
  7. Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι
  8. Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι
  9. Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι
  10. Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.

Με λίγα λόγια, καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και δικηγόροι… μονοπωλούν τη λίστα, μιας και καταλαμβάνουν τις οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This