Η κυβέρνηση εξακολουθεί να σκύβει ταπεινά το κεφάλι στους «εποπτεύοντες θεσμούς» για μια ακόμη φορά. Ετσι με τις ευλογίες της η κερδοφόρος θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, «Εθνική Ασφαλιστική» ξεπουλιέται για ένα κομμάτι ψωμί!
Σε λίγα εικοσιτετράωρα όπως όλα δείχνουν, το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας θα κληθεί να εγκρίνει την εκποίηση του «φιλέτου» της στη CVC!
Μοναδικό πρόσκαιρο όφελος, που μένει να αποδειχθεί κατά την υπογραφή της συναλλαγής, είναι ότι τίμημα (κατά πληροφορίες, μόλις 450-460 εκατ. ευρώ για το 80% των μετοχών) θα καταβληθεί εμπροσθοβαρώς – «μπροστάντζα», δηλαδή, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της διοίκησης της Εθνικής να αυξήσει τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας εις βάρος της θυγατρικής της, προφανώς για να μην της τραβήξουν το… αυτί οι ξένοι.
«Αποθαρρύνθηκαν» με έντεχνο τρόπο οι κολοσσοί
Η άρον άρον πώληση της εταιρίας με τίμημα μικρότερο και από το ήμισυ των ίδιων κεφαλαίων της, που γίνεται με διμερείς διαπραγματεύσεις και με έναν μόνο ενδιαφερόμενο (αφού «αποθαρρύνθηκαν» με έντεχνο τρόπο κινεζικοί και άλλοι κολοσσοί, που προσέφεραν τιμήματα κατά 40%-50% υψηλότερα), φαίνεται ότι αποτελεί επίμονη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού DGComp, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναγκαστικής «αποεπένδυσης» των ελληνικών τραπεζών – της πώλησης, δηλαδή, των «ασημικών» τους σε τιμή ευκαιρίας με αγοραστές ξένα funds.
Ενα από αυτά είναι και το CVC Capital Partners, που έχει ήδη εισβάλει σαν σίφουνας στην ελληνική αγορά εξαγοράζοντας νοσοκομειακές μονάδες, και πιο πρόσφατα τη Vivartia.
Το ερώτημα και η (μη) απάντηση
Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι γιατί, ενώ η χώρα έχει ξεφύγει -υποτίθεται- από τη στενή μνημονιακή επιτήρηση, η διοίκηση μιας -σε μεγάλο βαθμό κρατικής- τράπεζας ξεπουλάει, υπό εξαιρετικά αντίξοες διεθνώς οικονομικές συνθήκες, το «φιλέτο» της, ζημιώνοντας και το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής;
Απάντηση επ’ αυτού καλείται να δώσει και η κυβέρνηση. Γιατί δεν διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι η πώληση αυτή πρέπει να αναβληθεί ή και να ματαιωθεί, και γιατί δεν επέλεξε πιο συμφέρουσες λύσεις, όπως αυτή της εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο;
Είχε κέρδη 81,6 εκατ. ευρώ
Γνώστες της ασφαλιστικής αγοράς σημειώνουν πως η διαδικασία πώλησης ευνοεί κατά πολύ τον αγοραστή και ζημιώνει σε βάθος χρόνου την Εθνική Τράπεζα. Εξηγούν ότι η λογιστική τιμή (450.000.000 ευρώ) για το 80% της εταιρίας είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή που αναγράφεται στα «πάγια» της Εθνικής Τράπεζας, η οποία, κατά τρόπο σκανδαλώδη, φρόντισε εσχάτως να μειώσει την αξία με την οποία εμφανίζει την κερδοφόρο θυγατρική στα βιβλία της. Επιπλέον, η τιμή αγοράς έπρεπε να βασίζεται στην αποτίμηση μελλοντικών χρηματοεισροών της εταιρίας, σε συνάρτηση με τη φήμη και το μερίδιο αγοράς. Σημειώστε ότι πέρυσι η Εθνική Ασφαλιστική είχε κέρδη 81,6 εκατ. ευρώ! Επομένως, το τίμημα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερο, και όχι αυτό των 450-500 εκατ., που προσδιόρισε ως «εύλογο» ο σύμβουλος της Εθνικής, Price Water House Coopers(PWC), που όλως συμπτωματικώς είναι και σύμβουλος του αγοραστή!
Ο αγοραστής τα παίρνει όλα!
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι παρατυπίες και το εξευτελιστικό τίμημα, αλλά και ότι η CVC ως αγοραστής αποκτά το «δικαίωμα» (και η Εθνική Τράπεζα την υποχρέωση, φυσικά) να πάρει πίσω μέρος του τιμήματος (ρήτρα clawback), σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω του δικτύου της τράπεζας. Πωλούν, δηλαδή, μια υγιέστατη εταιρία σε πολύ χαμηλό τίμημα και αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μελλοντική της υπερκερδοφόρα πορεία, αλλιώς ο αγοραστής έχει δικαίωμα να διεκδικήσει και τα χρήματά του πίσω! Ενα πρόσθετο επιλήψιμο στοιχείο στην ανορθόδοξη συναλλαγή είναι ότι η CVC κατέχει ήδη δεσπόζουσα θέση στον χώρο της Υγείας και δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα πάροχος υγειονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών. Θα έχει δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τοποθετηθεί επ’ αυτού όχι βεβαίως η δική μας, εγχώρια ανύπαρκτη Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά η λαλίστατη αντίστοιχη ευρωπαϊκή, που πίεσε για την πώληση, όταν βρεθεί αντιμέτωπη με προσφυγές.
Εργαζόμενοι: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής σε σκληρή ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «πρόκειται για συμφωνία με τιμή πώλησης σε εξευτελιστικά επίπεδα και, παράλληλα, συζητείται η έκδοση από πλευράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ομολογιακού δανείου μειωμένης διασφάλισης». Οι εργαζόμενοι ξεκάθαρα κάνουν λόγο για σκάνδαλο, καλώντας την κυβέρνηση, το ΤΧΣ και τα πολιτικά κόμματα να παρέμβουν.