Την Παρασκευή η μεγάλη μάχη στο ΣτΕ για το κυβερνητικό «πραξικόπημα» με τα αναδρομικά

Συνεδριάζει για τα 2,5 δισ. ευρώ που οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στέρησαν από τους συνταξιούχους

Must Read

Αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ κρίνονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, έπειτα από την προσφυγή που κατέθεσαν οι συνταξιούχοι κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Έπειτα από την τελευταία απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ τον Απρίλιο του 2020, το Μέγαρο Μαξίμου δρομολόγησε μέσω νομοθετικών διατάξεων και υπουργικών αποφάσεων την ψαλιδισμένη καταβολή αναδρομικών καθώς, αντί να επιστρέψει 3,9 δισ. ευρώ σε 2.500.000 συνταξιούχους, αποφάσισε αυθαίρετα να δώσει τελικά μόλις 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 1.100.000 συνταξιούχους και κληρονόμους θανόντων δικαιούχων αναδρομικών. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση του Στε θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το ανώτατο δικαστήριο υποχρέωσε την κυβέρνηση να επιστρέψει στους συνταξιούχους αναδρομικά που προέρχονται από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, μόνο όμως για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Η απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2020 δικαίωσε τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει κατά των μνημονιακών περικοπών σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα, κρίνοντας, παράλληλα, ότι η
κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του νόμου Κατρούγκαλου που έχει έναρξη εφαρμογής ισχύος την 13η Μαΐου 2016, συμμορφώθηκε με πρότερη απόφαση του ΣτΕ του 2015. Επομένως, επιδίκασε την επιστροφή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους για το κενό αυτό 11μηνο.

Η απάτη

Επειτα από μήνες παλινωδιών και αντιφατικών διαρροών, τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα επιστραφούν εντός ολίγων μηνών τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.

Όμως από εκείνη ακριβώς τη στιγμή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της απάτης που επιχείρησε να στήσει σε βάρος των απομάχων της ζωής. Μέσα από δύο τροπολογίες και ισάριθμες υπουργικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αντίστοιχα, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να υφαρπάξει 2,5 δισ. ευρώ, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ενώ η απόφαση έκρινε την επιστροφή αναδρομικών για κύριες, επικουρικές και δώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις! Αυτό είχε ως συνέπεια να αποκλειστούν από την καταβολή 1.500.000
χαμηλοσυνταξιούχοι, που είχαν λαμβάνειν μόνο από τα δώρα, και οι υπόλοιποι να λάβουν σημαντικά μειωμένα ποσά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, η διάταξη στην τροπολογία που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, η οποία προέβλεπε ότι όσοι λάβουν αναδρομικά για τις κύριες χάνουν το δικαίωμα δικαστικής
διεκδίκησης του υπόλοιπου ποσού που αφορά τις περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα.

Η προσφυγή Νο 2

Στις 21 Οκτωβρίου 2020 ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, εκπροσωπώντας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων (ΑΤΕ – ΗΣΑΠ – ΟΑΣΑ) καθώς και αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, μέσω της οποίας η κυβέρνηση παρέκαμψε την προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Ειδικότερα ως λόγοι ακύρωσης στην αίτηση προβάλλονται:

* η παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ από το 2015 και το 2020,
* η αντίθεση των διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών,
* η αντίθεση και η παραβίαση σειράς άρθρων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, και
* η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της ισότητας στα δημόσια βάρη και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας.

Τι ζητούν

Μέσω της αίτησης ακύρωσης οι προσφεύγοντες ζητούν:
α) να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020,
β) για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως είχε επισημάνει ο κ. Αποστολίδης, «το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη Γνωμοδότηση της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της 23ης Σεπτεμβρίου 2020, πριν από την ψήφιση των επίδικων ρυθμίσεων, ενημέρωσε την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για όλες τις αντισυνταγματικότητες με σαφή, ειδική και συγκεκριμένη νομική αιτιολόγηση που εδράζεται στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις».

Οι περικοπές του 2012

Τα αναδρομικά 11 μηνών που έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση προέρχονται από τις εξής παράνομες περικοπές:
* Από την παράνομη μείωση (κατά 12%) στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ τον μήνα, μεικτά.
* Από την παράνομη μείωση που εφαρμόστηκε κλιμακωτά (από 5% έως 20%) για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ μεικτά και άνω.
* Από την παράνομη μείωση στις επικουρικές (κλιμακωτά από 10% έως 20%) που έφταναν έως τα 200 ευρώ τον μήνα, μεικτά.
* Από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
* Από την αντίστοιχη κατάργηση των δώρων στις επικουρικές.

Προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αξιώσεις έως τα 10 δισ. ευρώ

Αναδρομικά συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι μέσω της προσφυγής που κατέθεσαν στις 21 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της πιλοτικής δίκης που είχε προκαλέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διά του ΕΦΚΑ, με την οποία κρίθηκε ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά ποσά συντάξεων, λόγω των περικοπών που είχαν υποστεί και την κατάργηση των δώρων των εορτών και επιδόματος αδείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους, μόνο για το διάστημα από τις 11 Ιουνίου 2015 έως τον Μάιο του 2016 (νόμος 4387).

Οι προσφεύγοντες επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφενός ως προς το σκέλος που με αυτήν κρίθηκε ότι οι κρατήσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις είναι νόμιμες για το διάστημα μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387 του 2016 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και αφετέρου ως προς το σκέλος που δεν καταβάλλονται ποσά συντάξεων για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως τον Μάιο του 2015 για όσους συνταξιούχους άσκησαν αγωγές μετά τη 10η Ιουνίου 2015.

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η κυβέρνηση θα κληθεί να τους επιστρέψει ποσό που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, εάν κριθεί ότι θα πρέπει να δοθούν
αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν υποστεί τις περικοπές, ή 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον, εάν κριθεί ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά μόνο στους περίπου 400.000 συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This