Νέα «παγίδα» στους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους – Παρά την προστασία του Νόμου Κατσέλη

Must Read

Στα «ψιλά γράμματα» κρύβεται ο …διάβολος και στην προκειμένη περίπτωση ο κίνδυνος για τους δανειολήπτες να χάσουν το σπίτι τους, αν και υπάγονται στο Νόμο Κατσέλη.

Η νομοθεσία για τον επαναπροσδιορισμό των αιτήσεων του Νόμου Κατσέλη, κρύβει «παγίδα» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία μπορεί να καλύπτουν τις προϋποθέσεις για δικαστική προστασία από τις τράπεζες και τα funds, αλλά νομικά εμπόδια μπορούν να τους στερήσουν αυτό το δικαίωμα.

Ως γνωστόν, η περαιτέρω προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξασφαλίζεται με την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων επαναπροσδιορισμού των δικών. Οι δανειολήπτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και funds.

Μάλιστα χιλιάδες δικαιούχοι της προστασίας κινδυνεύουν να την χάσουν αν δεν ολοκληρώσουν την αίτηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, μετά την 16ημερη παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όμως δεν είναι το μοναδικό νομικό εμπόδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Στα … «ψιλά γράμματα» προβλέπεται πως οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των δικών πρέπει να κοινοποιηθούν στους αρχικούς πιστωτές.

Όμως ως γνωστόν, πολλές τράπεζες έχουν συγχωνευτεί, απορροφηθεί, πουληθεί ή και πτωχεύσει με τα δάνεια να έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης δανείων ή σε άλλες τράπεζες.

Το αποτέλεσμα είναι πως οι δανειολήπτες και οι δικηγόροι τους σε ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι σε θέση να εντοπίσουν τους αρχικούς πιστωτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία είχαν λάβει τα δάνεια.

Εφόσον δεν γίνει έγκαιρη επίδοση, τότε η αίτηση λογίζεται ως μηδέποτε ασκηθείσα και δεν μπορεί να επανέλθει. Με απλά λόγια: Ο οφειλέτης χάνει τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας του, ακόμα και αν έχει υποβάλει την αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης.

Αίτημα του ΔΣΑ προς τους τραπεζίτες

Ο κίνδυνος είναι ορατός για πολλούς οφειλέτες και για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός έστειλε επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, την Ένωση Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΑΔΑΔΠ) και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τις μεταβολές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να κοινοποιηθούν οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των δικών στους αρχικούς πιστωτές.

Μάλιστα ζητά να του κοινοποιηθεί σχετικός κατάλογος με τα στοιχεία μεταβολών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εντός τριών ημερών προκειμένου να προλάβουν οι δικηγόροι των δανειοληπτών να κοινοποιήσουν στους πιστωτές τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των δικών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου που λήγει η σχετική προθεσμία.

Διαβάστε την επιστολή του κ. Βερβεσού για το αίτημα γνωστοποίησης νομικών μεταβολών πιστωτικών φορέων:

«Σύμφωνα με το ν. 4745/2020 Αιτήσεις ρύθμισης οφειλών του αρθ. 4 Ν. 3869/10, που εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό και των οποίων η συζήτηση έχει προσδιορισθεί μετά τις 15.06.2021, εισάγονται προς συζήτηση υποχρεωτικά και αποκλειστικά μέσω της υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.

Επειδή εκ του νόμου (αρθ. 4ΣΤ) υφίσταται υποχρέωση κοινοποίησης της αιτήσεως επαναπροσδιορισμού στους πιστωτές και η μη σύννομη και εμπρόθεσμη κοινοποίηση επιφέρει βαρύτατες συνέπειες για τους αιτούντες/δανειολήπτες καθώς η αίτηση υπαγωγής του στο ν. 3869/10 θα λογιστεί ως μηδέποτε ασκηθείσα.

Επειδή από τη διάταξη του άρθρου 225 Κ.Πολ.Δ. συνάγεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους διαδίκους και μετά την εκκρεμοδικία να μεταβιβάσουν το επίδικο πράγμα ή δικαίωμα. Η μεταβίβαση, όμως, αυτή δεν επιφέρει μεταβολή στην έννομη σχέση της δίκης, η οποία εξακολουθεί να διεξάγεται μεταξύ των αρχικών διαδίκων.

Μόνο στην περίπτωση της καθολικής διαδοχής η δίκη επαναλαμβάνεται από τον καθολικό διάδοχο και όχι στην περίπτωση της ειδικής διαδοχής. Περαιτέρω, σε περίπτωση πτώχευσης του δικαιοπαρόχου, η δίκη συνεχίζεται από τον σύνδικο της πτώχευσης.

Επειδή από την έναρξη εφαρμογής του ν. 3869/10 έως σήμερα οι πιστωτικοί φορείς έχουν υποστεί πολλαπλές νομικές μεταβολές (όπως συγχώνευση, απορρόφηση, εκκαθάριση, πτώχευση, πώληση, μετονομασία κλπ.) και δεν είναι πάντα ευδιάκριτο το είδος της μεταβολής και το είδος της διαδοχής.

Σας ζητούμε κατεπειγόντως, εντός τριών (3) ημερών, να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τις νομικές μεταβολές που έχουν υποστεί οι πιστωτικοί φορείς, που περιλαμβάνονται στον επισυναπτόμενο κατάλογο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This