3/7/2022

Στον «Καιάδα» 1.000.000 εργαζόμενοι μετά το έλλειμμα-μαμούθ!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το Υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να καταβάλλει τις μισθοδοσίες ιδιωτικών επιχειρήσεων και λοιπά επιδόματα

Τι αποκαλύπτουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε άτυπες ενημερώσεις ΜΜΕ – Tέλος στις αναστολές συμβάσεων μετά το έλλειμμα μαμούθ των 18,2 δις ευρώ!

Το σταδιακό τέλος των αναστολών συμβάσεων εργασίας φέρνει η επαναλειτουργία της αγοράς, τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης αλλά και η ανησυχία να μην ξεπεράσει το έλλειμμα το 3,8% του ΑΕΠ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, την ώρα που το 2020 έκλεισε με έλλειμμα μαμούθ 18,2 δις ευρώ.

Ανάλογα με την επαναφορά της αγοράς θα αξιολογηθεί και η παράταση μέτρων τύπου αποζημιώσεων ειδικού σκοπού τον επόμενο μήνα, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον Φεβρουάριο οι αναστολές συμβάσεων να αφορούν αποκλειστικά τις κλειστές επιχειρήσεις και όχι τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας. Στην ίδια λογική κινείται και η απόφαση να μην υπάρξει «πάγωμα» στην πληρωμή του ΦΠΑ για το μήνα Ιανουάριο όπως συνέβη τον περασμένο Noέμβριο και όπως ανέμενε η αγορά.

Δεν αποκλείεται να επανέλθει το μοντέλο που ίσχυε πριν από το δεύτερο lockdown, ήτοι να αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής και προέρχονται από τους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ, όπως θα καθοριστούν με νέα απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι θα υπάρχει στήριξη τριών ή τεσσάρων μηνών στην οικονομία αναλόγως προς την πορεία των εμβολιασμών, οι παρεμβάσεις θα είναι πιο στοχευμένες, δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και θα αφορούν εκείνους που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση συγκριτικά με τους υπολοίπους.

Η νέα κυβερνητική στρατηγική

Το σχέδιο των μέτρων στήριξης δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην υγειονομική κρίση, την πορεία της οικονομίας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Βασικότερος λόγος είναι εάν υπάρξει ένα τρίτο lockdown, ενώ κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Το στίγμα της νέας κυβερνητικής στρατηγικής όσον αφορά στην διαχείριση των παρενεργειών της πανδημίας έδωσε ανώτατος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι «φέτος θα είναι καλύτερη χρονιά από ό,τι το 2020, θα είναι μία χρονιά που χρειάζεται μέτρο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη μετάβαση από μία περίοδο που το κράτος έπρεπε να στηρίξει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και να κρατήσει τις θέσεις εργασίας ζωντανές σε μία περίοδο που το κράτος θα πρέπει να περάσει στη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας». Και πρόσθεσε: «Είναι μία φάση που απαιτεί πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και μία αλλαγή οπτικής γωνίας» .

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά περιθώρια παρεμβάσεων και στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας για το 2021, εκτίμησαν πηγές του ΥΠΟΙΚ πως τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί «μαζί με κάποια ελευθερία που μας δίνουν τα φορολογικά έσοδα είναι πιθανό να επαρκούν» για το 2021. Επισήμαναν πως «θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία» και εξήγησαν πως υπάρχουν μέτρα που είναι φορολογικού χαρακτήρα και μπορούν να αντισταθμιστούν με φορολογικά έσοδα τα οποία θα έρθουν αν η οικονομία εξελιχθεί καλύτερα.

Τα δημοσιονομικά νούμερα

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020 ήταν καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ. Μπορεί η χρονιά να έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 18,198 δις. ευρώ, αλλά ο αναθεωρημένος στόχος προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 19,624 δις. ευρώ.

Η θετικότερη του αναμενομένου επίδοση οφείλεται πρώτον στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι φέρονται να έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους τον Δεκέμβριο ενώ εισπράχθηκαν και 644 εκατ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs, ποσό που δεν είχε προϋπολογιστεί αρχικά. Η θετική απόκλιση των 1,5 δις ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου προήλθε τόσο από το σκέλος των δαπανών όσο και από το σκέλος των εσόδων.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 47,361 δις. ευρώ έναντι στόχου 46,454 δις. ευρώ με θετική απόκλιση 906 εκατ. ευρώ ενώ οι δαπάνες περιορίστηκαν στα 70,169 δις. ευρώ έναντι στόχου 70,774 δις. ευρώ με συγκράτηση 605 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν σε υψηλότερα έναντι του αναθεωρημένου στόχου και διαμορφώθηκαν στα 43,254 δις. ευρώ έναντι στόχου 42,781 δις. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα του Δεκεμβρίου ανήλθαν στα 4,119 δις. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά μόλις 43 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου κάτι που συνιστά θετική έκπληξη καθώς μόνο από την παράταση των τελών κυκλοφορίας, είχαν δημιουργηθεί ν οι προϋποθέσεις για σημαντική υστέρηση εσόδων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «το καλύτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα διευκολύνει την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2021, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική που απολαμβάνει η χώρα μας στις διεθνείς αγορές και σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμπιστοσύνη που αντανακλάται και στα συγκριτικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνουν στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά ομόλογα».

Πάντως πριν από την αναθεώρηση του στόχου, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί σε 13,442 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν σχεδόν 14 φορές υψηλότερο από το στόχο για έλλειμμα 987 εκατ. ευρώ….

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παραμένουν στις πρώτες θέσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά

Μπορεί να ακριβαίνουν ολοένα και περισσότερο, σε σύγκριση με τα επώνυμα, αλλά τα προϊόντα...

Λογαριασμοί ρεύματος: Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου – Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας

Μετά την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, έρχονται νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινωθούν έως...

«Μαύρα» σενάρια ΚΕΠΕ: Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει!

Ακόμη και το 2023, αν μετριαστεί ο πληθωρισμός, φαίνεται ότι η ακρίβεια ήρθε για...

Απογείωση στα αεροδρόμια!

Υψηλές πτήσεις για τα αεροδρόμια της χώρας, με την κίνηση να αγγίζει ή και...

Εθνική Τράπεζα: Επανήλθε o ιστότοπος της τράπεζας – Ήταν αδύνατες οι συναλλαγές 

Μετά από τουλάχιστον μια ώρα αδυναμίας σύνδεσης, τα συστήματα internet και intranet της Εθνικής...

Σοκ από τη Eurostat: Στο 12% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα!

Ρεκόρ... Καλπάζει η ακρίβεια χωρίς ίχνος φρεναρίσματος

«Χρυσές» οι φετινές διακοπές: Ακριβότερα τα ακτοπλοϊκά!

Για τέσσερις μέρες στη Μήλο 1.431 ευρώ

«Μαύρες» προβλέψεις της ΤτΕ για ανάπτυξη και πληθωρισμό!

Προς τα κάτω αναθεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος την εκτίμησή της για τον ρυθμό...

Προσοχή με το Power Pass: Απόψε ξεκινούν οι αιτήσεις για όσους επιλέξουν να αλλάξουν στοιχεία κατοικίας!

Μετά το αλαλούμ βρέθηκε μία... άκρη - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να λάβουν τελικά την επιδότηση

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Νοσηλεύεται με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα o Δημήτρης Γιώτης

Ανησυχία για τον Δημήτρη Γιώτη. Ο γνωστός τραγουδιστής, που...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ