Διπλός «πονοκέφαλος»: Η αδικία με τις συντάξεις του ΝΑΤ και το μπάχαλο με τις προσωρινές

Οι συνταξιούχοι ναυτικοί κατά του ΕΦΚΑ

Must Read

Την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας σε βάρος των συνταξιούχων ναυτικών ζητά με επιστολή-υπόμνημα προς τον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ-ΝΑΤ), υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας αυτής ο συνταξιούχοι ναυτικοί εξαναγκάζονται σε συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης.

Καταγγέλλουν επίσης ότι αναγκάζονται να επανέλθουν για το ίδιο θέμα περίπου έναν χρόνο έπειτα από προηγούμενη επιστολή στις 14 Φλεβάρη 2020, καθώς το αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε.

Όπως επισημαίνουν, «ενώ, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 ως ανταποδοτική σύνταξη καθορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές / εισόδημα επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές, στον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού, επί του οποίου υπολογίζεται η καταβαλλόμενη σύνταξη των ναυτεργατών, ο ΕΦΚΑ, κατά παράβαση του νόμου και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για όλους τους άλλους εργαζομένους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν υπολογίζει για τους συνταξιούχους το σύνολο των εισφορών που καταβάλλει ο ναυτεργάτης, ως συντάξιμες αποδοχές, αλλά μόνο τον μισθό ενεργείας και τις Κυριακές, αφήνοντας εκτός υπολογισμού την άδεια, η όποια θα έπρεπε να συνυπολογίζεται, μια και καταβάλλεται σε ολόκληρο τον εργασιακό μας βίο και ο μη συνυπολογισμός της αποτελεί παρανομία και κατάφωρη αδικία, μια και αφαιρεί πρακτικά περίπου το 1/4 του συντάξιμου μισθού επί του οποίου υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξή μας».

Διευκρινίσεις για την παροχή προσωρινών συντάξεων

Να… σβήσει τις φωτιές που άναψε με την αμφίσημη εξαγγελία του για τις προσωρινές συντάξεις ο Κωστής Χατζηδάκης, επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν χθες ότι δεν καταργείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει την παροχή προσωρινής σύνταξης αναλόγως του ταμείου από το οποίο προέρχονται οι ασφαλισμένοι (50% για τους δημόσιους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς).

Η αλλαγή, που ευελπιστεί ο υπουργός να εφαρμοστεί εντός διμήνου, είναι ότι αυτομάτως με την κατάθεση αιτήματος συνταξιοδότησης ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει την Εθνική Σύνταξη, στη συνέχεια την προσωρινή με βάση τα ποσοστά και θα έπεται η έκδοση της οριστικής σύνταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ το ποσό μειώνεται σταδιακά έως τα 346 ευρώ για όσους έχουν συμπληρωμένα 15 έτη.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, το νέο πλαίσιο έχει δύο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

  1. Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής.
  2. Η δεύτερη εφαρμογή αφορά όσους θα υποβάλουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις να ξεπερνούν τις 170.000 (σε σύνολο 415.000 εκκρεμοτήτων), προσωρινή λαμβάνουν σήμερα μόλις 35.000-40.000 χιλιάδες, ενώ ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάνει έως τα τέσσερα χρόνια, για όσους «άτυχους» ήταν ασφαλισμένοι σε περισσότερα του ενός ταμεία!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This