Τετάρτη 4/8/2021

Χρ. Σταϊκούρας: «Δεν αλλάζουν τα τεκμήρια διαβίωσης, εξετάζεται νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις»

Μπορεί να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε τα τα μέτρα στήριξης που είναι διαθέσιμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και αυτά που εξετάζονται.

Είπε στον ΑΝΤ1 ότι ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, μπορεί να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει πολλαπλή στήριξη σε όσους δοκιμάζονται, με κάλυψη μεταξύ άλλων και παγίων δαπανών.

Για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε: «Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 δικαιούχοι είναι οι μισοί από όσους υπέβαλλαν αίτηση, διότι οι υπόλοιποι είτε είχαν αύξηση τζίρου τους τελευταίους μήνες του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019. Από τον κλάδο της Εστίασης, 1 στους 3 που υπέβαλλε αίτηση, λόγω του delivery, παρουσιάζει αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019 και έτσι δεν είναι δικαιούχος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, όπως συμβαίνει και με την πλειονότητα των φαρμακοποιών που έχουν κάνει αίτηση, αλλά και για μερίδα των αυτοκινητιστών ταξί».

Για το όριο του 30% των δαπανών που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, ο ΥΠΟΙΚ είπε: «Θα εξεταστεί τυχόν μείωση του ορίου για το 2020, όταν συλλεχθούν τα στοιχεία για την περσινή χρονιά. Είναι πρόωρο να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση».

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις χρεών επεσήμανε: «Ήδη έχουν δοθεί πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις για διακανονισμό σε δόσεις των οφειλών τους στο Δημόσιο και τα Ταμεία, κάτι που ισχύει και για τις οφειλές δανειοληπτών. Μεταξύ άλλων, υπάρχει το Πρόγραμμα «Γέφυρα». Εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων, ώστε να υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα και για τα δάνεια των επιχειρήσεων».

Στόχος είναι να υπάρξει πλαίσιο για δυνατότητα των πολιτών να τακτοποιήσουν συνολικά τις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, Εφορίες και Ταμεία, προσθέτοντας ότι μελετάται και το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και πως στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών σε ότι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης.

«Οι ανάγκες είναι απεριόριστες και οι δυνατότητες που έχει η Πολιτεία είναι σχετικά περιορισμένες, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να χτίσουμε το Ταμείο. Σήμερα το Ταμείο είναι 31,4 δις ευρώ και κάθε μήνα τα έσοδα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα. Δεν θα καλύψουμε όλες τις απώλειες που έχει τμήμα του πληθυσμού, σίγουρα όμως θα καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση φέτος, ενώ θα γίνει προσπάθεια για θέσπιση μόνιμης μείωσης και ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, για νέους περιορισμούς στην λειτουργία της αγοράς, έχουν «κόστος» ύψους 500 εκ. ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ