Τετάρτη 28/7/2021

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις «γονατίζουν» και η Κυβέρνηση τους πετάει «ψίχουλα»

Ανακοινώνονται μέτρα στήριξης και για τον Μάρτιο...

Νέο «πακέτο» μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων (παρηγοριά στην άρρωστο…) που πλήττονται από το lockdown ανακοινώνει σήμερα η Κυβέρνηση, μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη της αγοράς και για τον μήνα Μάρτιο, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν παράταση των περιοριστικών μέτρων για αρκετές εβδομάδες. Oι επιχειρηματίες με όλα αυτά βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς πάλι θα στηριχθούν σε δανεικά…

  • Ενοίκια

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή θα καταβάλουν μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο. Αν ακολουθηθεί το μοντέλο των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα λάβει ως αποζημίωση από το κράτος το 80% του συμφωνημένου ενοικίου.

  • Αναστολές εργασίας

Οι κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα επέκτασης των αναστολών εργασίας και για τον μήνα Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πως πλέον οι αναστολές εργασίας δηλώνονται εκ των προτέρων και όχι στο τέλος του μήνα. Στο εξής, για να τεθεί ένας εργαζόμενος σε αναστολή εργασίας μέσα στον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να δηλωθεί μία ημέρα νωρίτερα.

  • Επιδότηση πάγιων δαπανών

Οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν μείωση τζίρου από την αρχή της πανδημίας έως τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Σημειώνεται πως το πλαίσιο προβλέπει την επιδότηση ενοικίων, μισθοδοσίας και λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας.

  • ΦΠΑ

Το οικονομικό επιτελείο θα διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ 13% σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το μέτρο θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2021 στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτά λειτουργήσουν. Για το τουριστικό πακέτο θα υιοθετηθεί το «μοντέλο» του περασμένου έτους, σύμφωνα με το οποίο:

  1. Το 80% του τουριστικού πακέτου θα διαθέτει ΦΠΑ 13% και το υπόλοιπο 20% θα έχει ΦΠΑ 24%.
  2. Το 90% θα έχει ΦΠΑ 13% και το υπόλοιπο 10% ΦΠΑ 24%.
  • Επιστρεπτέες προκαταβολές

Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται να ανακοινώσει μια 7η επιστρεπτέα προκαταβολή ή μια κρατική ενίσχυση με επίκεντρο τις κλειστές επιχειρήσεις, όπως εκείνες της εστίασης. Σημειώνεται πως ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο, αντί για τον Μάρτιο, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από την αρχή της πανδημίας θα έχει διανεμηθεί το ποσό των 8,5 δισ. μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Να σημειωθεί πως, μαζί με τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν διανεμηθεί τα 7 δισ. και απομένουν μέχρι το τέλος Μαρτίου 1,5 δισ. ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ