Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Παίζουν «κρυφτό»… Αοριστίες και καθυστερήσεις στον επανυπολογισμό των συντάξεων

Οι σχετικές υποσχέσεις έχουν αθετηθεί ήδη επτά φορές!

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης που θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσει, άγνωστο πότε, η διαδικασία του νέου επανυπολογισμού των συντάξεων για την εφαρμογή του νόμου 4670, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020!

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αποφεύγει να δεσμευθεί ρητά για το πότε θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2019, σε περίπου 200.000 συνταξιούχους με άνω των 30 ετών ασφάλιση, καθώς οι σχετικές υποσχέσεις έχουν αθετηθεί ήδη επτά φορές και ενώ οι υπηρεσίες έχουν ως προτεραιότητα την υλοποίηση της ρύθμισης για τις προκαταβολές των συντάξεων.

Η υπουργική απόφαση αφορά κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους και τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, βάσει των νέων, αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Έτσι, η αναπροσαρμογή από 01/10/2019 όλων των κύριων συντάξεων που χορηγήθηκαν με προγενέστερες του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) διατάξεις πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων επί των οποίων έγιναν ο πρώτος επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή του διαστήματος από 13/05/2016 έως 30/09/2019.

Οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης εφαρμόζονται άμεσα, χωρίς επανάληψη του πρώτου επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής.

Προκειμένου να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 01/10/2019 σύνταξη, γίνεται σύγκριση του καταβαλλόμενου στις 30/09/2019 ποσού εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς με το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών.

Αν το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ 30/09/2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό, καθώς η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

Στην περίπτωση που, λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης, προκύπτει αυξημένο ποσό στον συνταξιούχο, σε σχέση με ό,τι λάμβανε προ της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το 1/5 της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ’ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται ότι κάθε συνταξιούχος προ του 2016 θα λαμβάνει τουλάχιστον όσα ελάμβανε, αν όχι περισσότερα. Σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι ανταποδοτικές τους συντάξεις, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και αυξήσεις των καθαρών ποσών που λαμβάνουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ