Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Υποσχέσεις για τέσσερις νέες φοροελαφρύνσεις εντός του 2021

Η ανακοίνωση του υπουργείου για την υιοθέτηση νέων έκτακτων μέτρων, αναδύει «προεκλογικό» άρωμα

Την εφαρμογή επιπλέον έκτακτων μέτρων εντός του 2021 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά τα προσωρινά στοιχεία για την ύφεση, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Παρασκευή και έδειξαν μικρότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οικονομία «γλίτωσε» σχεδόν 4,2 δισ. ευρώ από το χαμηλότερο ποσοστό ύφεσης, ενώ την ίδια ώρα η δημοσιονομική ευελιξία που προσφέρει η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για επιπλέον έκτακτες φορολογικές παρεμβάσεις, τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο.

Με βάση τα νέα δεδομένα, εντός του 2021 εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει:

  • τη μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • τη μείωση της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις

Σημειώνεται πως πέρυσι η μείωση της προκαταβολής φόρου περιοριζόταν ανάλογα με το ύψος του τζίρου από 30% έως 100% και εκτιμάται ότι και το 2021 θα εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία υπολογισμού.

Επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας

Παράλληλα, η επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 θα πρέπει να ανοίξει διάπλατα το «παράθυρο» για επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως είναι:

  • η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Για το 2021 η κατάργηση της εισφοράς θεωρείται ως έκτακτο μέτρο και αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα
  • η κατάργηση της προκαταβολής φόρου
  • η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Μένει να διευκρινιστεί, δε, αν το 2022 τα μέτρα ελάφρυνσης θα λογίζονται και πάλι ως έκτακτα ή αν η Κομισιόν θα επιτρέψει τη μονιμοποίηση των μειώσεων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι πως «και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό που δεν μπορώ να σας πω είναι εάν θα υπάρχει η επέκταση της απαλλαγής και για τους υπολοίπους, εκτός του ιδιωτικού τομέα. Και, βέβαια, η μονιμότητα είναι κάτι που θα συζητηθεί de facto στον προϋπολογισμό του 2023».

Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% το έτος 2022, ενώ από το 2023 παύει η εν λόγω μνημονιακή διαδικασία, έπειτα από σχετική απόφαση του Eurogroup. Το μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα θα οδηγήσει σε αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια για την επιβολή φοροελαφρύνσεων, μια συζήτηση που θα αρχίσει μετά το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους, για να αποτυπωθεί στις αρχές Οκτωβρίου του 2022 στον Προϋπολογισμό του, λίγο πριν από την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2023.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ