Με «κουπόνια» και όχι μετρητά θα εφαρμοστεί η πολυδιαφημισμένη επιδότηση των πάγιων δαπανών που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο. Τα κρατικά «κουπόνια» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με την επιχείρηση να αποκτά το δικαίωμα επιλογής του ποσού που θα κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό της ενίσχυσης που θα χρησιμοποιήσει για την καταβολή των ασφαλιστικών οφειλών.
Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των πάγιων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
- παροχές σε εργαζόμενους
- ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων
- ενέργεια
- ύδρευση
- τηλεπικοινωνίες
- ενοίκια
- λοιπά λειτουργικά έξοδα
- χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα
Ύψος της ενίσχυσης
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Το ποσοστό αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500.000.000 ευρώ.
Επισημαίνεται πως το ποσοστό της επιδότησης:
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.
Από το σύνολο των «Επιλέξιμων Δαπανών» θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου στη συνέχεια να υπολογιστεί το ποσοστό της επιδότησης, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
«Μεικτή» επιδότηση
Σε περίπτωση που από τον αλγόριθμο για τον υπολογισμό των πάγιων δαπανών προκύψει πως μια επιχείρηση δικαιούται «μεικτή» επιδότηση ύψους 300.000 ευρώ, θα πρέπει στη συνέχεια να αφαιρέσει το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις, όπως είναι το συνολικό ύψος των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχει λάβει (επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο), δηλαδή τα 120.000 ευρώ. Στο ποσό που απομένει θα πρέπει να υπολογίσει το ποσοστό της δικαιούμενης ενίσχυσης, δηλαδή το 70% της επιδότησης θα καλύψει δαπάνες ύψους 126.000 ευρώ.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο που θα υπολογίζονται ακριβώς οι δαπάνες που θα επιδοτούνται. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.