Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Ανοίγει η πλατφόρμα – Ποια τα κριτήρια, πότε θα γίνει η εκταμίευση

Αντίστροφη μέτρηση

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport και θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 19 Απριλίου, για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ο υπολογισμός του νέου κύκλου θα γίνει με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, ωστόσο στο ποσό που θα λάβει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα συνυπολογιστεί η ενίσχυση που εισέπραξε για τον μήνα Ιανουάριο, με βάση τον οποίον δόθηκε η 6η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στην κρατική ενίσχυση θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν νέοι επαγγελματίες που «κόπηκαν» από τον προηγούμενο κύκλο, καθώς είχε εφαρμοστεί ο «κόφτης» της σύγκρισης του τζίρου ανάμεσα στα έτη 2019 και 2020.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον τζίρο 600 ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2021 και καταγράφουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο αναφοράς σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την απόφαση δικαίωμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν:

  • Oι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» (ΚΑΔ 93.29.19.07) και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04).
  • Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Αντίθετα, εξαιρούνται οι ακόλουθες:

  • Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Μαρτίου 2021,
  • Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή,
  • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,
  • Επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,
  • Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Η εκταμίευση της έβδομης κρατικής ενίσχυσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Απριλίου, ενώ πηγές του οικονομικού επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έρθει και όγδοος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον ερχόμενο Μάιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ