Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Το ΕΝΔΙΣΥ αποδεικνύει με στοιχεία το μέγα φιάσκο της προκαταβολής σύνταξης

«Η "σύνταξη πείνας" των 384 ευρώ δείχνει την έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης προς τους απόμαχους της εργασίας»

Φιάσκο για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη χαρακτηρίζει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την… πολυθρύλητη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ, «συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν 36.088 αιτήσεις, για τις οποίες θα δοθούν ποσά προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ τον μήνα, ανάλογα την περίπτωση). Υπάρχουν σε εκκρεμότητα 159.200 αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, από τις οποίες: α) Έχουν ήδη υποβληθεί 35.000 αιτήσεις μόνο για προσωρινή. Επισημαίνεται όμως ότι ένα ποσοστό περίπου 20% αυτών που έχουν υποβάλει για προκαταβολή σύνταξης έχουν ταυτόχρονα υποβάλει και για προσωρινή, οπότε και αυτό το ποσοστό αφαιρείται (ανέρχεται δε περίπου σε 7.218 αιτήσεις)! β) Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των προσωρινών συντάξεων που έχουν υποβληθεί το 20%, δηλαδή περίπου 7.218 αιτήσεις, είναι απορριπτικές. Άρα τελικά ο πραγματικός αριθμός των αιτούντων που ενδιαφέρθηκαν για το “μέτρο Χατζηδάκη” είναι 21.652, άρα το φιάσκο είναι ακόμα πιο ηχηρό».

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, «το στοιχείο αυτό δείχνει ολοκάθαρα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι “ιθαγενείς”, για να τους αρκούν τα… καθρεφτάκια του υπουργού Εργασίας. Έχουν αξιοπρέπεια και ζητούν το αυτονόητο: Εδώ και τώρα την καταβολή της οριστικής σύνταξής τους, για την οποία έχουν καταβάλει επί δεκαετίες τις εισφορές τους. Δεν δέχονται να λάβουν ως… αντίδωρο ένα ποσό έως 384 ευρώ τον μήνα, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Όσο και αν το υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε το “καρότο” των αναδρομικών για όσους μήνες έχει υποβληθεί η αίτηση, οι συνταξιούχοι “δεν τσίμπησαν”».

Φορτώνει με χρέη

Καταλήγοντας, το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι «η διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στη διαδικασία απονομής των συντάξεων και θα φορτώσει με χρέη περίπου 20% των συνταξιούχων, που επί της ουσίας δεν δικαιούνται σύνταξη, αλλά η κυβέρνηση τους δίνει αναδρομικά, εμπαίζοντάς τους. Οι καθυστερήσεις θα διευρυνθούν και η επιβάρυνση για χιλιάδες συνταξιούχους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κανείς απόμαχος της εργασίας δεν μπορεί να ζει σε μηνιαία βάση έως 384 ευρώ! Είναι “σύνταξη πείνας” και δείχνει την έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης προς αυτούς τους ανθρώπους».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ