22/5/2022

Το φαλιμέντο του Χρηματιστηρίου – Η απόλυτη παρακμή της ελληνικής χρηματαγοράς

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το 20% είναι εταιρίες «ζόμπι» και 150 «χαρτιά» έχουν μηδενική εμπορευσιμότητα

Το Ελληνικό Xρηματιστήριο παραμένει φτωχό και ρηχό, και δεν είναι σε θέση να ανανεωθεί και να προσελκύσει νέες και ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας και διεθνή κεφάλαια, σε μια στιγμή, μάλιστα, που την τελευταία εικοσαετία συνολικά 279 εισηγμένες εξήλθαν από το μοναδικό χρηματιστήριο της ευρωζώνης των 18 χωρών που παραμένει υποβαθμισμένο από το 2013.

Είναι αξιοσημείωτη η μαζική έξοδος από το Χρηματιστήριο θυγατρικών επιχειρήσεων που ανήκουν σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, γεγονός που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, η οποία κατά διαστήματα συνταράσσεται από σκάνδαλα μετοχών, όπως τα πρόσφατα παραδείγματα της Folli Follie, της Creta Farms, της MLS Πληροφορική.

17 αποχωρήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», συνολικά 17 εταιρίες, θυγατρικές ξένων ομίλων, έχουν αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο, και συγκεκριμένα από το 2001 (έτος εισόδου του ευρώ) έως σήμερα.

Την αρχή έκανε η Interamerican τον Νοέμβριο του 2001 και ακολούθησαν οι: Σοκολατοποιία Παυλίδου (2002), Χάλυψ Δομικά Υλικά (2002), Παπαστράτος (2004), Panafon (2004), Π. Κωτσόβολος (2005), Ελαΐς – Unilever (2008), X. Ρόκας (2009), Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού (2007), Φοίνιξ Metrolife Εμπορική (2007), Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος (2010), Crown Hellas Can (2011), Εμπορική Τράπεζα (2011), Rilken (2012), ΑΓΕΤ Ηρακλής (Lafarge S.A.) (2016), Μινωικές Γραμμές (Grimaldi Compagnia) (2019), Nexans Ελλάς (2019).

Σήμερα έχει απομείνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις ο ΟΤΕ, που ελέγχεται από τον γερμανικό όμιλο της Deutsche Τelekom. Έως σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί πρόθεση του γερμανικού ομίλου να οδηγήσει εκτός ταμπλό και τον ΟΤΕ. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να αγνοηθεί στο μέλλον, όταν θα μηδενιστεί το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου.

Τις πταίει

Όσον αφορά τις αποχωρήσεις θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών, οι λόγοι είναι οι
εξής:

  • Η πολιτική των μητρικών εταιριών να μη διατηρήσουν την παρουσία τους σε ένα χρηματιστήριο για λόγους κόστους.
  • Οι σημερινές χαμηλές αποτιμήσεις.
  • Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε μια αγορά που συχνά εμφανίζει χρηματιστηριακά σκάνδαλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα ένας από τους πλέον διεθνοποιημένους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, η Chipita, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου και του Olayan Group, εξέταζε την πιθανότητα διπλής εισαγωγής των μετοχών της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας, όπως και η ΤΕΜΕΣ / Costa Navarino της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου αλλά και η Sunlight του Πάνου Γερμανού.

Τελικά όλοι οι παραπάνω επιχειρηματίες ακύρωσαν τη σκέψη να εισαγάγουν τις μετοχές τους στην Αθήνα. Έτσι το Χρηματιστήριο παραμένει μια αγορά 165 μετοχών, εκ των οποίων το 20% είναι εταιρίες «ζόμπι», με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και οι 150 εταιρίες έχουν μηδενική εμπορευσιμότητα και κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κρίση και απαξίωση

Η δεκαετής ύφεση στην Ελλάδα ώθησε σε αποχώρηση από το Χ.Α. σοβαρές επιχειρήσεις, που είτε παραχωρούν μεγάλο ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου, ακόμη και πλειοψηφικό, σε ξένα funds, για να αντλήσουν κεφάλαια, είτε είναι θυγατρικές πολυεθνικών, που αποφασίζουν οι μητρικές τους να τις αποσύρουν λόγω κόστους.

Ταυτόχρονα, η απαξίωση του χρηματιστηριακού θεσμού με όσα δραματικά συνέβησαν το καλοκαίρι του 1999 και η αδυναμία άντλησης φθηνών κεφαλαίων μέσω του Χ.Α. λόγω της ύφεσης έχουν οδηγήσει στο αρνητικό ρεκόρ να μην έχει πραγματοποιηθεί καμία νέα εισαγωγή θυγατρικής πολυεθνικής από το 2001 έως σήμερα.

Κάπως έτσι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καθίσταται φτωχότερη σε κεφαλαιοποίηση και φήμη, και οδηγούμαστε σε αποχωρήσεις εισηγμένων επιχειρήσεων με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 100.000.000 και 150.000.000 ευρώ. Ηδη αυτή την εβδομάδα διεγράφη και η μετοχή της Forthnet και ακολουθεί η Paperpack.

Κενό νομοθεσίας στη διαγραφή εισηγμένων

Όπως εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ακόμη και η παραμονή εισηγμένων στο Χ.Α., με ετήσιο κόστος κατά μέσο όρο 6.000-7.000 ευρώ, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και θεωρείται πολυτέλεια, καθώς οι διοικήσεις αναζητούν ρευστότητα, ώστε να είναι επαρκείς οι ταμειακές ροές, και προχωρούν σε περικοπές όλων των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης που εκτιμούν ότι δεν τους είναι άμεσα απαραίτητες για την τρέχουσα διετία. Την ίδια ώρα, η παρατεταμένη «ανομβρία» στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με πενιχρούς όγκους συναλλαγών, αποτρέπει την είσοδο νέων επιχειρήσεων στο Χ.Α.

Ο πολλαπλασιασμός των δημοσίων προτάσεων στο Χ.Α. -χωρίς να υπολογίζουμε τις διαγραφές εισηγμένων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω οικονομικών προβλημάτων- αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, και το κενό νομοθεσίας που υπάρχει στη διαγραφή μιας εισηγμένης μέσω της δημόσιας πρότασης, αφού οι μικροεπενδυτές είναι οι χαμένοι, καθώς αναγκάζονται να πουλήσουν τις μετοχές τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές συγκριτικά με τις τιμές που αγόραζαν όταν εισέρχονταν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο την εξαετία 1998-2003.

Γιατί φεύγουν από το ταμπλό

Τρεις είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρίες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

  1. Η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρίες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής στο χρηματιστήριο μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών.
  2. Σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους, που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές (βραχυπρόθεσμο όφελος).
  3. Η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο… μαρτυριάρης Σκυλακάκης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξέθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον του...

Με «καμπάνα» απειλείται η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα αποφάσισε να στείλει η Κομισιόν, λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων...

Χρήστος Σταϊκούρας: «Στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη»

Αναφορά στην ακρίβεια, στην ενέργεια και στα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και...

Νέα σκληρή εποπτεία βάζουν οι δανειστές στην Ελλάδα

Ποιες αποφάσεις θα «κλειδώσουν» στις 16 Ιουνίου

Νέο ρεκόρ στην τιμή της αμόλυβδης: Πού πωλείται η πιο ακριβή στη χώρα

Οι αντιδράσεις των οδηγών είναι έντονες ενώ λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα

Στα ύψη ο πληθωρισμός και με τη… «βούλα» της Eurostat!

9,1% τον Απρίλιο από 8% τον Μάρτιο - Η πρόβλεψη για τον Μάιο δείχνει διψήφια ποσοστά και η ακρίβεια συνεχίζεται

Ολέθριες συνέπειες για την ελληνική οικονομία από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Υποτίθεται ότι οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας έγιναν για να πλήξουν...

Η κυβέρνηση των υποσχέσεων και των διαρροών: «Κάηκαν» τα νέα μέτρα στήριξης!

Δεν «βγαίνει» η δεύτερη «επιταγή ακρίβειας» για ευάλωτα νοικοκυριά

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ