Κυριακή 20/6/2021

Προσοχή: Πώς θα γλιτώσετε τα πρόστιμα για τη διόρθωση στο Ε9

Τροποποιητικές δηλώσεις στο TAXISnet μέχρι 31 Μαΐου. Αφορά λάθη και παραλείψεις από το 2010 έως και το 2020

Τα λάθη και τις παραλείψεις που υπάρχουν στα στοιχεία των οικημάτων τους στο έντυπο Ε9 για τα έτη από το 2010 μέχρι και το 2020 έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα TAXISnet έως και τις 31 Μαΐου του 2021, χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε δήλωση Ε9 που θα υποβάλλεται για τον σκοπό αυτόν θα θεωρείται εκπρόθεσμη.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο εντός του 2020 ή άλλαξε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, μπορούν να δηλώσουν έως την παραπάνω ημερομηνία τις σχετικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητά τους θα υπολογιστεί και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα τους επιβληθεί το 2021.

Στην περίπτωση κατά την οποία από την τροποποίηση-διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που αναγράφονται στο Ε9 προκύψει η υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ σε κάποιο από την τελευταία 10ετία, θα εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων και ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, έχοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής του σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την πάγια ρύθμιση φορολογικών οφειλών.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για ένα έτος της περιόδου από το 2014 έως και το 2020 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που από τις αλλαγές έχει προκύψει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωσή του έως και 300 ευρώ.

Στην περίπτωση που έχει προκύψει μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία ξεπερνά τα 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του TΑΧΙSnet, προκειμένου να προσκομίσει στην Εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ