Πώς μπορούν να βγουν δύο χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Must Read

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους έχουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Βασική προϋπόθεση για την κατά 2 έτη συντομότερη «έξοδο» τους προς τη σύνταξη (σε σχέση με το 62ο έτος, που αποτελεί και το κατώτατο γενικό ηλικιακό όριο) αποτελεί να είχαν συμπληρώσει μέχρι τα τέλη του 2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης που ίσχυαν εκείνη την χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ΕΦΚΑ, για να κριθεί το δικαίωμα του ασφαλισμένου από τον ενταχθέντα φορέα, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, «θα πρέπει αυτός που αιτείται συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου φορέα». Τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, σημειωτέον, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Τι σημαίνει αυτό; Για τα ενταχθέντα στον Ενιαίο Φορέα πρώην ταμεία των αυτοτελώς απασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών (τ.ΕΤΑΑ και τ.ΟΑΕΕ), το 60ο έτος εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό Γενικό Έγγραφο του ΕΦΚΑ, με το οποίο παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις, «αυτό αποτελεί το όριο ηλικίας που απαιτείται κατά την άσκηση των ήδη θεμελιωμένων δικαιωμάτων από το 2012».

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, μια μητέρα που είχε ανήλικο τέκνο το 2010 και ήταν ασφαλισμένη στον πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) από το 1992 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2018 στον ΕΦΚΑ (27 έτη ασφάλισης). Από το 2008 έως και τα τέλη του 2016 και το 2017 ασφαλιζόταν και ως μισθωτή στο πρώην ΙΚΑ και ΕΦΚΑ (9 έτη ασφάλισης).

Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη μπορεί να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης μέσα στο 2019 στον ΕΦΚΑ, έχοντας συμπληρώσει το 60° έτος. Δεν θα θεμελιώσει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις κανενός εκ των δύο πρώην φορέων. Όμως, μπορεί να συνυπολογίσει τον μη παράλληλο χρόνο του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) στον χρόνο του πρώην ΙΚΑ.

Έτσι, η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει τις απαιτούμενες 5.500 ημέρες ασφάλισης θεμελιώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ του 2010 ως μητέρα ανηλίκου τέκνου, κάνοντας χρήση των διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου» περί αρμοδιότητας.

Τα δεδομένα αυτά ισχύουν για τα συνταξιοδοτικά αιτήματα που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16) δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, καθώς και για όσα εκκρεμούν. Όσα έχουν απορριφθεί μπορούν να επανεξετασθούν, εφόσον υποβληθεί νέα αίτηση από τους ενδιαφερόμενους (τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανατρέξουν στην ημερομηνία της νέας αίτησης).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This