Στο χρονοντούλαπο περνά, πριν καλά καλά προλάβει να εφαρμοστεί, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αιτιολόγηση των απολύσεων. Το newsbreak.gr παρουσιάζει την εγκύκλιο Βρούτση, βάσει της οποίας, οι καταγγελίες σύμβασης θεωρούνται ξανά έγκυρες, χωρίς την υποχρέωση των εργοδοτών να αναφέρουν «βάσιμο λόγο» για την απόλυση εργαζομένου τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτση το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Αυγούστου, «με την καταργούμενη διάταξη προβλεπόταν ότι στους λόγους/προϋποθέσεις εγκυρότητας της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης, θα προστίθετο και η συνδρομή βάσιμου λόγου κατά την καταγγελία, υπό την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ο οποίος έχει κυρωθεί με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016 (Α΄ 5), δηλ. εισαγόταν η έννοια του ”βάσιμου λόγου”, ως σωρευτικό κριτήριο, για το έγκυρο της καταγγελίας». Κατά συνέπεια, με βάση τη νέα εγκύκλιο Βρούτση, «από την έναρξη ισχύος του σχετικού άρθρου ν. 4623/2019, θεωρείται ότι από τις 17-05-2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της καταργούμενης διάταξης) η καταγγελία της εργασιακής σχέσης είναι έγκυρη εφόσον έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος».
Ως εκ τούτου, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο την οποία υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου έχει το χαρακτήρα μονομερούς αναιτιώδους δικαιοπραξίας, το κύρος της δηλαδή δεν εξαρτάται από την ύπαρξη νόμιμης αιτίας και λαμβάνει χώρα, εκτός αν έχει περιορισθεί με συμφωνία των μερών ή με διάταξη νόμου. Η καταγγελία ως εκ τούτου δεν είναι καταχρηστική όταν δεν υπάρχει αιτία.
Επιπλέον, παύει εφεξής η υποχρέωση του εργοδότη να συμπληρώνει στο «Έντυπο Ε6 – Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)» πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.