Πέμπτη 5/8/2021

Φοροδηλώσεις: Η «ακτινογραφία» των φετινών εκκαθαριστικών

7 στους 10 είτε θα έχουν επιστροφή φόρου είτε μηδενικό εκκαθαριστικό.

Ελαφρύτερα φαίνεται πως είναι φέτος τα εκκαθαριστικά της Eφορίας για περισσότερους από 1.000.000 φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 7 στους 10 είτε θα έχουν επιστροφή φόρου είτε μηδενικό εκκαθαριστικό.

Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, το «κουρεμένο» πέναλτι για όσους έχουν συλλέξει λιγότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις ή, αν είναι πληττόμενοι, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής τους και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους «ξεφουσκώνουν» φέτος τον λογαριασμό της Εφορίας.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως, έως το απόγευμα της Κυριακής, είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση οι μισοί υπόχρεοι, δηλαδή είχαν κατατεθεί στο TAXISnet σχεδόν 3.300.000 δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 φορολογουμένων.

  • 3 στους 10 πολίτες έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, με τον μέσο φόρο να αγγίζει τα 695 ευρώ
  • 2 στους 10 θα έχουν επιστροφή φόρου, με το μέσο ποσό να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 217,4 ευρώ
  • 1 στους 2 φορολογουμένους έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό

Σημειώνεται πως η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει σε μία εβδομάδα, με τους φορολογουμένους να πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα έχουν έκπτωση 3%.

Ωστόσο, εμπρόθεσμες θα θεωρούνται και οι δηλώσεις που θα υποβληθούν έως το τέλος Αυγούστου, με τους φορολογουμένους να καλούνται να καταβάλουν διπλή δόση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ