Αλαλούμ με τα ενοίκια και αυτό τον μήνα – Άγνωστο ακόμα ποιος θα εισπράξει και τι!

Για τον Ιούλιο προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου μεταξύ άλλων για τα γυμναστήρια

Must Read

Μπροστά σε τεράστιο χάος βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ακόμα έναν μήνα θα μάθουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αν θα εισπράξουν μειωμένα ή ολόκληρα ενοίκια.

Το υπουργείο Οικονομικών (όπως συνηθίζει χωρίς λόγο τους τελευταίους μήνες) εκδίδει τη σχετική υπουργική απόφαση κυριολεκτικά στην εκπνοή του μήνα, παρότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει να προκαταβάλουν το μίσθωμα, με αποτέλεσμα η αγορά να «βράζει» και να προκαλούνται νέες κόντρες ιδιοκτητών – ενοικιαστών, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιοι κλάδοι δικαιούνται έκπτωση στο ενοίκιο Ιουλίου και κατ’ επέκταση ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν την κρατική αποζημίωση.

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, αυτό το «φαινόμενο» δεν είναι καινούργιο, καθώς το οικονομικό επιτελείο καθυστερεί χαρακτηριστικά την έκδοση της απόφασης, προκαλώντας σύγχυση στην αγορά, παρότι το γενικό πλαίσιο έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του μήνα.

Ήδη έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που οι ενοικιαστές έχουν καταβάλει μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ενώ οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθεί το ενοίκιο στο ακέραιο, αφού δεν δικαιούνται πλέον την κρατική αποζημίωση.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ενοίκιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για τον μήνα Ιούλιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα λειτουργίας στα τέλη Ιουνίου, όπως επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια, για τα οποία ίσχυε απαγόρευση δραστηριότητας έως πρόσφατα και λειτουργούν ακόμη με σημαντικούς περιορισμούς.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούλιο και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Παρά τις επισημάνσεις για τους δικαιούχους, η αγορά παρουσιάζεται για άλλον έναν μήνα μπερδεμένη, με τους ιδιοκτήτες να μη γνωρίζουν τι να πράξουν με τα μισθώματα που περιμένουν να εισπράξουν.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα ενοίκια θα πάνε στην αποπληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος.

Παράταση έως τις 27 Αυγούστου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Η προθεσμία κανονικά έληγε προχθές, ωστόσο για την περαιτέρω διευκόλυνση των φορολογουμένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε νέα διορία για την υποβολή των δηλώσεων.

Σημειώνεται πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεν είχαν υποβάλει δήλωση Covid, μολονότι εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, ενώ πολλοί φορολογούμενοι είχαν υποβάλει λάθος στοιχεία, με αποτέλεσμα να μη λάβουν την κρατική αποζημίωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This