«Ληστεία» μετά τα… μεσάνυχτα με την επικουρική

Στα «κρυφά» το νομοσχέδιο που υφαρπάζει δεκάδες δισ. ευρώ από χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους

Must Read

Σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση κατέθεσε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει το γεγονός ότι υφαρπάζει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για να χρηματοδοτήσει το τεράστιο έλλειμμα που προκύπτει από τη μετάβαση στο νέο σύστημα.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι πληροφορίες ότι, για να καμφθούν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών, ο Κωστής Χατζηδάκης «θυσίασε» το κονδύλι που είχε προβλεφθεί και ισούται με 0,5% του ΑΕΠ, σε αντικατάσταση της 13ης σύνταξης, που μόνο για φέτος εκτιμάται σε 810.000.000 ευρώ.

Εξάλλου, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα μελέτες που εκτιμούν το συνολικό κόστος μετάβασης από 49 έως 78 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετιών.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το νέο σύστημα θα… βρέξει λεφτά για τους νέους εργαζομένους, όταν θα λάβουν -έπειτα από δεκαετίες- την επικουρική τους σύνταξη, θεσμοθετεί το ακαταδίωκτο (άρθρο 19) για τα στελέχη του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει αύριο το απόγευμα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που όμως κλείνει λόγω… διακοπών, και η ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Ολομέλεια τοποθετείται μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται υποχρεωτικά όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2022 και στο εξής ασφαλιστέα εργασία – απασχόληση για την οποία υφίσταται υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται, επίσης, προαιρετικά οι ασφαλισμένοι που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1987, δηλαδή είναι έως 35 ετών.

Προαιρετική (εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους) είναι και η συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών, προσώπων που ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και εργαζομένων που βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης, αλλά με ημερομηνία ένταξης στο νέο σύστημα την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων, που θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα (6,5% το 2021, 6% από την 1η Ιουνίου του 2022) θα τοποθετούνται σε έναν «ατομικό κουμπαρά», ενώ οι ίδιοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά τρία έτη (και όχι πέντε, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Ταυτόχρονα, όμως, σε περίπτωση που το «τζογάρισμα» των εισφορών των ασφαλισμένων από τα στελέχη του Ταμείου αποδειχθεί αποτυχημένο, το κράτος δεν εγγυάται το ύψος των παροχών, δηλαδή των επικουρικών συντάξεων, αλλά μόνο την επιστροφή των εισφορών.

Για να αμβλύνει τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εργασίας δημιουργεί μία επίπλαστη εικόνα τεράστιας αύξησης των επικουρικών συντάξεων για τους νέους εργαζομένους, λαμβάνοντας υπόψη, όμως, παραδείγματα άλλων χωρών και, ειδικότερα, μη ταραγμένων εποχών.

Ωστόσο, στο διόλου απίθανο σενάριο νέων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κρίσεων, οι εισφορές των ασφαλισμένων μπορούν κάλλιστα να εξαϋλωθούν, οδηγώντας τελικά σε σημαντικά μειωμένες επικουρικές συντάξεις, μικρότερες ακόμη και από τις σημερινές.

Διαβάστε ακόμα:

Αξημέρωτα κατέθεσαν το νομοσχέδιο που τζογάρει με τις εισφορές των επικουρικών συντάξεων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This