Κυριακή 26/9/2021

«Λουκέτο» έως ένα μήνα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις!

Τα πρόστιμα και οι ποινές αυξάνονται ανάλογα με την αξία της παράβασης και σε περίπτωση που ασκηθεί βία έναντι των ελεγκτών

Αγριεύει η εφορία για όσους επαγγελματίες δεν κόβουν αποδείξεις. Σύμφωνα με νέα απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση ακόμα και για διάστημα 30 ημερών, αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστωθεί πως δεν έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά.

Μάλιστα, τα πρόστιμα και οι ποινές θα είναι ακόμη πιο βαριά σε περίπτωση που ασκηθεί βία έναντι των ελεγκτών της ΑΑΔΕ ή επιχειρηθεί να παρεμποδιστεί ο φορολογικός έλεγχος.

Σημειώνεται ότι, τα προηγούμενα χρόνια είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα, κατά τα οποία στελέχη της ΑΑΔΕ είχαν δεχθεί άγριες επιθέσεις από επαγγελματίες εν μέσω ελέγχων, με αποτέλεσμα η φορολογική διοίκηση να επιβάλει βαριές «καμπάνες» και σε εκείνους που ασκούν λεκτική ή σωματική βία στους ελεγκτές, ακόμα και σε εκείνους που προσπαθούν να παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο τους ελέγχους.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται:

α. άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσότερων από 10 αποδείξεων ή αν η καθαρή αξία των αγαθών και των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ

β. αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών αποδείξεων ή τιμολογίων, ανεξαρτήτως αξίας

γ. αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που, εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας.

Σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας αποφασίσει -κατά παράβαση- να λειτουργήσει την επιχείρησή του το διάστημα που έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από την ΑΑΔΕ, τότε θα επιβάλλεται νέα ποινή αναστολής λειτουργίας για επιπλέον 10 ημέρες.

Για να αποφευχθούν περιστατικά, όπως αυτά που συνέβησαν πριν από μερικά χρόνια στην Πάτμο, όπου εφοριακός έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια ελέγχου σε επιχειρήσεις της περιοχής, ή παλιότερα στην Ύδρα, όταν χρειάστηκε να επέμβει μεγάλη αστυνομική δύναμη για να μπορέσει να επιβάλλει την τάξη, καθώς μεγάλος αριθμός καταστηματαρχών είχαν ξεσηκωθεί εναντίον των ελεγκτών που επισκέφθηκαν το νησί, η ΑΑΔΕ κάνει πιο αυστηρά τα πρόστιμα.

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτικών οργάνων της Α.Α.Δ.Ε., αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της επιχείρησης, την οποία αφορά ο έλεγχος, με την επιφύλαξη για τον προσδιορισμό κατηγοριών για επιβολή ειδικής χρηματικής κύρωσης, αντί της αναστολής λειτουργίας.

Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε. ή άσκησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή την απειλή της ζωής του εφοριακού επιβάλλονται σωρευτικά:

i)       ειδικό πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ

ii)    αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης από δύο μήνες έως έξι μήνες και από έξι μήνες έως και τρία έτη σε περίπτωση υποτροπής

Βαριές καμπάνες για πειραγμένες ταμειακές

Βαριές «καμπάνες» θα επιβάλλονται και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται πως η επιχείρηση διαθέτει «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή έχει εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό, τα οποία θα μπορούν είτε να σβήνουν τις αποδείξεις από το σύστημα είτε η ταμειακή να μην έχει δηλωθεί στις φορολογικές αρχές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης όταν:

α) Από δύο έως 12 μήνες, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού

β) από τρεις έως 24 μήνες, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση, με οποιονδήποτε τρόπο, στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης που ορίζεται με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδική διαδικασία θα ακολουθείται και όταν η εφορία σφραγίζει το κατάστημα για φοροδιαφυγή. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή εξουσιοδοτούμενος υπάλληλος υπογράφει το πρακτικό σφράγισης για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, με τη συνδρομή της αστυνομικής Αρχής ή κάθε άλλης αρμόδιας Αρχής.

Κατά τη διαδικασία της σφράγισης, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επιχείρησης ταινία με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε. και την ένδειξη στην ελληνική γλώσσα:

«αναστολή λειτουργίας σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997, σφραγίσθηκε από την…..(ημερομηνία ώρα) μέχρι την…..(ημερομηνία ώρα), βάσει της υπ’ αρ.…… απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε ή της με υπ’ αρ……..πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της υπ’ αρ. …… Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ» και στην αγγλική γλώσσα:

«operations suspended due to tax violations from…(date time) until….(date time)».

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ