Στη Βουλή η σύμβαση: Δρακόντειοι όροι για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πότε επιστρέφονται τα ποσά

Must Read

Κατατέθηκε στη Βουλή η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη σύμβαση, το δάνειο ύψους 12,7 δισ. που θα λάβει η χώρα μας θα έχει διάρκεια 30 ετών, με μέση ωρίμανση τα 20 χρόνια, ενώ προβλέπεται και περίοδος χάριτος 10 ετών, που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα ξεκινήσει σε μια δεκαετία από την ημέρα εκταμίευσης των δανείων.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μνημόνιο με την Ε.Ε., στο οποίο περιγράφονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα για τα δάνεια που θα λάβει, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρώπη και συνοδεύονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιτόπιοι έλεγχοι

Η χώρα μας δεσμεύεται ότι η Κομισιόν θα βάλει τοποτηρητές στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να τρέξουν έως το 2026 και θα αποδεχθεί κάθε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και για επιτόπιους ελέγχους.

Κάθε φορά που η Ελλάδα θα λαμβάνει δόση δανείου από την Κομισιόν, θα μπορεί να της ζητείται να καταθέσει συμπληρωματικές πληροφορίες για την πορεία των έργων ή και να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιβεβαιώσουμε την ολοκλήρωση των οροσήμων και στόχων.

«Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής ολοκλήρωσης του συνόλου των στόχων και οροσήμων, η Επιτροπή αναστέλλει τμήμα της δόσης του δανείου.

Εάν εντοπιστεί μη ικανοποιητική ολοκλήρωση οροσήμου/στόχου που αφορά το σύστημα ελέγχου, τότε δύναται να αναστείλει τη συνολική εκταμίευση, καθώς και μελλοντικές εκταμιεύσεις μέχρι την ικανοποιητική εκπλήρωση των στόχων και οροσήμων που σχετίζονται με το ανωτέρω σύστημα ελέγχου» αναφέρει χαρακτηριστικά η δανειακή σύμβαση με την Ε.Ε.

Πότε επιστρέφονται τα ποσά

Ποσά προχρηματοδότησης που δεν έχουν εκκαθαριστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 θα καταστούν αμέσως ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Η επιτροπή δικαιούται να συμψηφίσει αυτά τα ποσά με κάθε αξίωση που έχει το κράτος-μέλος έναντι της Κομισιόν, ακόμα και με άλλα προγράμματα χρηματοδότησης που έχει λάβει η κάθε χώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This