Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιβάρυνση ύψους 1,1 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά από τις εξωφρενικές αυξήσεις!

Οι «ελαφρύνσεις» που υπόσχεται η κυβέρνηση, μαθηματικά... δεν βγαίνουν

Must Read

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ελάφρυνση των πολιτών από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα προκαλούν από μόνες τους σύγχυση, καθώς, πέρα από το «καθαρό» γεγονός ότι δίνεται επίδομα 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίως σε όλα τα ρολόγια της χαμηλής τάσης, όλα τα άλλα που λέγονται είναι ομιχλώδη, ασαφή και λανθασμένα.

Επιπλέον, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δεν απαντά πώς προκύπτει ότι τα 150.000.000 ευρώ που εξήγγειλε ως ενίσχυση ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» ότι το συνολικό κόστος ρεύματος έως τον ερχόμενο Μάρτιο μπορεί να ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Άρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εξαγγελία πως το επίδομα των 150.000.000 ευρώ θα καλύψει το 80% των αυξήσεων του μέσου νοικοκυριού δεν προκύπτει από πουθενά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα 9 ευρώ ανά λογαριασμό για τις πρώτες 300 κwh (κιλοβατώρες) ανά μήνα σημαίνει έκπτωση 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 30 ευρώ στη μεγαβατώρα για τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου που πιθανόν να επαρκεί. Από κει και πέρα, για τους επόμενους μήνες δεν επαρκεί αυτό το ποσό, αφού καλύπτει μόνο τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο διάστημα, η χονδρεμπορική εκτοξεύθηκε, από 60-65 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε επίπεδα πάνω από 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα είναι στα 136 ευρώ. Αυτή η αλματώδης αύξηση περνά όλη στη λιανική, μέσω της ρήτρας που έχουν τα τιμολόγια των προμηθευτών. Πώς λοιπόν το επίδομα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα καλύψει το 80% των αυξήσεων; Δεν το εξηγεί ούτε ο κ. Σκρέκας ούτε κάποιος… άλλος από το Υπουργείο Ενέργειας.

Η σύγχυση γίνεται απόλυτη, όταν προσπαθεί να συγκρίνει κάποιος τις τελικές χρεώσεις των διάφορων προμηθευτών, της ΔΕΗ ή των ιδιωτών, μετά τα πολλά σλάλομ των αρχικών τιμών, των εκπτώσεων, των παγίων, των πρόσθετων χρεώσεων με βάση τη ρήτρα, κ.λπ. Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνον εκ των υστέρων, όταν δηλαδή έχει έρθει ο λογαριασμός. Αλλά τότε θα είναι αργά, αφού θα πρέπει να πληρωθεί η λυπητερή…

Παράπονα κι από τους ιδιώτες παρόχους

Οι ιδιώτες πάροχοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται η κρατική παρέμβαση έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές, ακόμη και αν είναι δυσαρεστημένοι με τους λογαριασμούς που λάμβαναν το τελευταίο διάστημα από τη ΔΕΗ, βλέπουν τώρα τις ανακατατάξεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις για αλλαγή παρόχου, κάτι που αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ του δεσπόζοντα παρόχου.

Το 2019 ήταν ο πρώτος χρόνος μεγάλης αύξησης του ποσοστού των συνδρομητών που άλλαξαν πάροχο, καθώς σχεδόν διπλασιάσθηκε, από το 4,51% στο 8,5%. Τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν επίσης αύξηση, αλλά με αργούς ρυθμούς. Τη διετία 2014-2015 το ποσοστό ήταν κοντά στο μηδέν και προοδευτικά αυξήθηκε στο 4,51% το 2018. Πάντως, η ΔΕΗ παρέμεινε και το 2020 κυρίαρχη στη λιανική αγορά, με μερίδιο 70%, παρότι έχει μειωθεί σε ποσοστό μόλις 33% το μερίδιό της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This