Μέτρα-«ασπίδα» για θέρμανση και ρεύμα: Τι θα υποσχεθεί η κυβέρνηση – Στις 11:00 οι ανακοινώσεις

Διπλασιάζεται η επιδότηση και διευρύνονται τα κριτήρια - Οι Βρυξέλλες τι θα «πουν»;

Must Read

Μετά το «ράλι» των αυξήσεων στην Ενέργεια, προ των πυλών είναι και οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και βασικά τρόφιμα των ελληνικών νοικοκυριών. 

Η κυβέρνηση στις 11.00 αναμένεται να ανακοινώσει τι μέτρα θα λάβει για να βοηθήσει τα ελληνικά νοικοκυριά ώστε να «επιβιώσουν» από το κύμα των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων αλλά και εισοδηματικές ενισχύσεις, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή επιδομάτων.

Μέσα όμως σε όλα αυτά τα μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ., ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, υπάρχουν και οι χιλιάδες πολίτες που απορούν αν θα γίνουν οι υποσχέσεις και οι ανακοινώσεις πράξη, ή τα συστήματα και οι πλατφόρμες θα «πέσουν» όταν θα υποβάλλουν αιτήσεις τα μεσαία και μικρά εισοδήματα…

Οι Βρυξέλλες τι θα «πουν»;

Τα μέτρα θα αφορούν στις ανατιμήσεις που καταγράφονται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί διπλασιασμός του κονδυλίου για την επιδότηση του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ακόμη ότι είναι υπό συζήτηση η διαμόρφωση μηχανισμού επιστροφής του οφέλους που προκύπτει από τη συμμετοχή των φθηνότερων μονάδων ΑΠΕ στην αγορά, με πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς ρεύματος. Το όφελος αυτό προκύπτει επειδή οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας είναι τώρα χαμηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο. Ενδεικτικά:

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτατη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ.

Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για το Μάιο του 2021 κάθε μεγαβατώρα “πράσινης” ενέργειας που παράχθηκε στην Επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε μέσο κόστος 132,7 ευρώ. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των 132,7 ευρώ επιβαρύνεται από τις ακριβές μονάδες ΑΠΕ που συνδέθηκαν στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης της αγοράς.

Ωστόσο η άμεση εφαρμογή του μηχανισμού εξαρτάται και από τις τεχνικές δυνατότητες υλοποίησής του στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση το όφελος θα φανεί στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) και θα συνυπολογιστεί για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This