Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ενόψει της 84ης ΔΕΘ, που δόθηκε νωρίτερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της Β. Ελλάδας, κατέγραψαν την οικονομική κατάσταση καθώς και τα επίπεδα ανεργίας.
Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ροδόπης- Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, σημείωσε ότι πριν την κρίση λειτουργούσαν 99 εργοστάσια και πλέον είναι σε λειτουργία μόλις 10! «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έκαναν εγκαίνια μαϊμού τάζοντας ότι θα ανοίξει η ΕΓΚΛΩ. Τελικά το μόνο που πετύχαμε είναι να χάσουμε κι άλλες θέσεις εργασίας. Ο νέος υπουργός επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θα έρθει στην περιοχή με στόχο να καταφέρουμε να ανοίξουμε κάποια εργοστάσια. Ελπίζω να τηρήσει την δέσμευσή του», είπε ο κ. Μαγαλιός, προσθέτοντας πως τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν στο 40%.
Στο νόμο Κοζάνης, οι επιχειρήσεις είναι όλες στο κόκκινο, λόγω της υψηλής φορολογίας, δήλωσε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης, Άρης Κουρκούτας. «Οι άνεργοι στον νομό ξεπερνούν τους 20.000, ενώ η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ανθεί στον νομό μας», υπογραμμίζει ο κ. Κουρκούτας.
Ο Χρήστος Ζαφειρουδας, γ.γ. του Εργατικού κέντρου Χαλκιδικής, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση του ΣτΕ που θα προκαλέσει τη δημιουργία 1000 νέων θέσεων, με την έναρξη των εργασιών της «Ελληνικός Χρυσός». Μάλιστα, σημείωσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «δίχως να υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα, δεν υπέγραφε τις αποφάσεις ο Σταθάκης. Υπάρχει η εμμονή κάποιον να πιέζουν περιβαλλοντικά παιχνίδια», τόνισε.
Ο Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, σημείωσε ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας ξεπερνούν το 55%. «Στα περιφερειακά συνέδρια ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ μας έταζαν μείωση της ανεργίας. Εμείς ούτε ανάπτυξη είδαμε, ούτε νέες θέσεις εργασίας». Όπως είπε, τα ποσοστά ανεργίας στον νόμο του φτάνουν στο 45%.
«Ένας κορυφαίος όμιλος, τα ΕΛΠΕ πάνε προς πώληση, έδωσαν τις κρίσιμες θέσεις της διοίκησης, σε ανθρώπους του Λάτση. Σε όλη αυτήν την ιστορία, εμείς θα αντιταχθούμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ. Παράλληλα μίλησε για άκρως αντεργατικά δείγματα γραφής από την νέα κυβέρνηση. «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν τους μνημονιακούς μισθούς. Τα πράγματα θα αγριέψουν κι άλλο, με στόχο να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα συνδικάτα. Εκμεταλλεύονται τη μη αποτελεσματικά δράση της ΓΣΕΕ με αποτέλεσμα οι εργοδότες να λειτουργούν μόνοι τους».
Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου περιέγραψε ότι μεγάλο μέρος του Επιστημονικου δυναμικού της Πιερίας έχουν φύγει από την χώρα. «Σε κάθε σπίτι υπάρχει μόνον ένας εργαζόμενος ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότεροι εργάζονται με συμβάσεις ημιαπασχόλησης», σημείωσε καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους.
Ο Κώστας Σιάκος, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Φλώρινας, μίλησε για ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 42%. «Στους νέους κάτω των 24 ετών η ανεργία ξεπερνά το 75! Το brain drain βασιλεύει στον νομό μας.»
Η ανεργία στον νόμο Έβρου φτάνει στο 20%, σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στάθης Ασπιώτης. «Έχουμε μια μικρή αύξηση της απασχόλησης στα τουριστικά επαγγέλματα, όμως στο σύνολό τους αυτές οι θέσεις είναι μερικής απασχόλησης με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ».
Ο Παύλος Συμεωνίδης, γ.γ. του εργατικού κέντρου Σερρών αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού που είναι η έλλειψη βιομηχανίας. «Η ΚΡΙ ΚΡΙ είναι εποχική. Η μεγαλύτερη βιομηχανία μας είναι τα σούπερ μάρκετ, που έχουμε 80 σε όλων τον νομό».Ο ίδιος σημείωσε ότι από το 2010 έχουν φύγει από τις Σέρρες με προορισμό το εξωτερικό 41.500 άτομα!
Ο Γιώργος Σαυρίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, σημείωσε ότι η «μαύρη» εργασία φτάνει στο 20%. «Τα θανατηφόρα ατυχήματα σε λατομεία σε Δράμα και Καβάλα είναι συχνά. Οι καταγγελίες είναι πολλές. Ζητούμε να υπάρχει κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας για να δει τι συμβαίνει».
Κάλεσμα στους εργαζομένους να συνταχθούν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ απεύθυνε η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γιαννιτσών, Θεανώ Ζουρνατζίδου. «Στη Πέλλα τα πόσους ανεργίας ανέρχονται στο 57%. Δεν υπάρχουν έργα υποδομής κάτι που δυσχεραίνει την εύρεση εργασίας. Έχουμε 7. 452 εγγεγραμμένους ανέργους, με τις περισσότερες να είναι γυναίκες».
Ο Γιώργος Μαλέας, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Καστοριάς τόνισε ότι «είναι επιτυχία αν ένα σπίτι έχει έναν εργαζόμενο». «Ο κλάδος της γούνας έχει χτυπηθεί από την κρίση και μετά. Το ποσοστό της ανεργίας, πλέον φτάνει στο 48%. Στην καλύτερη περίπτωση, το εργατικό μας δυναμικό ανέρχεται στους 11.000. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Αν δεν υπήρχαν οι συνταξιούχοι θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης».
Ο Νίκος Γκοτζαμανης, πρόεδρος εργατικού κέντρου Έδεσσας – Αλμπωπίας, έθεσε ως μείζον θέμα την έλλειψη γιατρών. «Η μαιευτική κλινική πάει για κλείσιμο. Το κέντρο υγείας δεν έχει γιατρούς», τόνισε.
Ο Τάσος Καπνίδης, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κιλκίς, μίλησε για έναν από τους φτωχότερους νομούς, με τρεις βιομηχανικές ζώνες όπου οι επιχειρήσεις υπέστησαν διαδοχικά λουκέτα. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και σε επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία, λόγω της χαμηλότερης φορολογίας αλλά και της αφαίμαξης των πολιτών, λόγω της λειτουργίας των καζίνο στη γείτονα χώρα.
Σύμφωνα με το grtimes.gr στο σύνολό τους οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων, έδωσαν ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου.