Στον «αέρα» 40.000 επιχειρήσεις: Οι τράπεζες αρνούνται να τις δανείσουν!

Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδότηση

Must Read

Κλειστή παραμένει η κάνουλα της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να ζητούν από τις τράπεζες τη χαλάρωση των τραπεζικών κριτηρίων για τη χορήγηση δανείων.

Πέραν από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών (και κατά διαστήματα των φορέων), η συζήτηση έφτασε χθες στη Βουλή, από την οποία προέκυψε -για μία ακόμα φορά- η διαφωνία των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, το 85% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να δανειστεί από τις τράπεζες. Πρόκειται για 40.000 επιχειρήσεις, οι οποίες το 2020 πήραν κάποια μορφή δανεισμού, το οποίο σημαίνει ότι δάνειο πήρε το 7% των επιχειρήσεων της χώρας.

Μόνη λύση είναι η προσαρμογή των τραπεζικών κριτηρίων στα ελληνικά δεδομένα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, εκτιμώντας ότι πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση θα πρέπει να αποκτήσουν σχεδόν 100.000 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Ιωάννης Μπρατάκος προειδοποίησε για τις «αστρονομικές αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, στο φυσικό αέριο και στις τιμές του πετρελαίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ζήτησε από τις τράπεζες να προετοιμαστούν καλύτερα για τη χρηματοδότηση της αγοράς, την ώρα που οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες σημείωσαν πως έχουν χορηγηθεί δάνεια πάνω από 11 δισ. ευρώ, ωστόσο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κινούνται με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια, τα οποία δεν μπορούν να παρακάμψουν.

Μάλιστα, ο διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος τόνισε ότι από τις τράπεζες χορηγήθηκαν 9,9 δισ. ευρώ το 2020 και 3,8 δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του 2021, ωστόσο στα ποσά περιλαμβάνονται και οι επιστρεπτέες προκαταβολές συνολικού ύψους 8,3 δισ. τους τελευταίους 18 μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι τράπεζες, η χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά παραμένει αδύναμη, με τις ακαθάριστες ροές να ανέρχονται στα 1,5 δισ. και 1,1 δισ. (2020 και οκτάμηνο 2021, αντίστοιχα). Στο ερώτημα γιατί υπήρξε επιβράδυνση της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το 2021, η απάντηση παραπέμπει (και) στην ενίσχυση που είχαμε το 2020, λόγω πανδημίας.

Η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης φέτος οφείλεται, μεταξύ άλλων:

Στην αποκλιμάκωση της ζήτησης για δάνεια, καθώς πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν αυξημένο επίπεδο ρευστότητας, λόγω των μέτρων στήριξης, ενώ οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις προχώρησαν και σε άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Στην επιφυλακτική πολιτική των τραπεζών για χορήγηση νέων δανείων, λόγω του πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκύπτει από την πανδημία, του υψηλού αποθέματος των εξυπηρετούμενων δανείων και του κινδύνου εμφάνισης νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, εν όψει της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Στην αβεβαιότητα από την εξέλιξη του πληθωρισμού διεθνώς και την επίπτωσή του στο κόστος δανεισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This