Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα – Τροπολογία για διεύρυνση των δικαιούχων (video)

Τι θα γίνει με το ρεύμα – Το ενδεχόμενο κοινωνικού μερίσματος και ο ΕΝΦΙΑ

Must Read

Δεν θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση έως την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, καθώς όπως είπε στο Open ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα υπάρξει μια καθυστέρηση λόγω κατάθεσης τροπολογίας στη Βουλή για διεύρυνση των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον κ.Σκυλακάκη, στην τροπολογία για την προσθήκη και νέων δικαιούχων, θα προβλέπεται και επιδότηση αγορών πέλετ και καυσόξυλων των κατοίκων οικισμών με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.

Οπότε, το myΘέρμανση για τις σχετικές αιτήσεις πιθανότατα θα ανοίξει κάποια στιγμή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Το σχετικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την εξόφληση όλων των δικαιούχων εντός του 2021, έχει ως εξής:

  • καταβολή μιας μεγάλης προκαταβολής επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους (όσο το επίδομα που έλαβαν πέρυσι) από τις 10 Δεκεμβρίου.
  • ολική εξόφληση των νέων δικαιούχων -αλλά και παλαιών που τυχόν θα προβούν σε μεγαλύτερες αγορές καυσίμων εν συγκρίσει με πέρυσι- μέσα στον Δεκέμβριο.

Τι θα γίνει με το ρεύμα – Το ενδεχόμενο κοινωνικού μερίσματος

Ο κ.Σκυλακάκης αναφερόμενος στις (τεράστιες) αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κυβερνητική παρέμβαση και προανήγγειλε έναν «μόνιμο μηχανισμό ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα από το 2022 για να ελέγχεται η αύξηση στους λογαριασμούς, με πόρους που θα επιστρέφουν με αυτοματοποιημένο τρόπο στους καταναλωτές».

Όπως εκτίμησε πάντως, «μετά το α΄ τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να ισορροπεί η κατάσταση. Θα δούμε τι θα χρειαστεί επιπλέον» και πρόσθεσε πως «πανευρωπαϊκά γίνεται προσπάθεια να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια».

Σε ερώτηση για την πιθανότητα καταβολής κοινωνικού μερίσματος ενόψει εορτών (σε ευπαθείς ομάδες), ο κ.Σκυλακάκης ουσιαστικά το απέκλεισε, αλλά άφησε μια μικρή χαραμάδα, λέγοντας ότι θα εξεταστεί μετά τη γνωστοποίηση του Προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, αλλά και την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.  «Φέτος υπάρχει έλλειμμα και όχι πρωτογενές πλεόνασμα προς διανομή», σχολίασε.

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ

Αυτό που είπε με σιγουριά ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είναι ότι στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2002 θα περιλαμβάνεται μείωση του ΕΝΦΙΑ: «Μεγάλο ποσοστό του κόσμου θα δει μειώσεις. Ευρύτερα όμως για το 2022 ισχύει -πανευρωπαϊκά- απαγόρευση λήψεως μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων. Ακόμα και για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, θα πρέπει να εξεταστεί για μετά το 2022».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο. Πάντα με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, εάν ο Φόρος θα καταβληθεί σε 10 ή σε 12 δόσεις. Αν επιλεγεί να είναι σε 10 δόσεις, η τελευταία θα είναι για τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, ενώ αν αποφασιστεί να είναι σε 12 δόσεις, τότε η τελευταία δόση θα καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Ο Yουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στον νέο ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι δεν θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο για την ιδιοκτησία ακινήτων, σε σχέση με αυτόν που καταβάλλουν την τελευταία διετία, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση μείωσε μεσοσταθμικά κατά 22%».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This