Συνάντηση με το ΔΣ του ΣΕΤΕ είχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυση του τουρισμού. Ουσιαστικά με τη σημερινή συνάντηση εγκαινιάσθηκε μια περίοδος συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης για να ενισχυθούν υποδομές της Αυτοδιοίκησης που έχουν σχέση με τον τουρισμό και να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός με τις Περιφέρειες. Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με τον ΣΕΤΕ και τις Περιφέρειες για να υπάρχει ενιαία στρατηγική στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
T. Θεοδωρικάκος: Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ και από σήμερα εγκαινιάζουμε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε το μείζον θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην εικόνα που σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας το καλοκαίρι στοιβάζονται τα σκουπίδια με τραγικά αρνητικές συνέπειες για την υγεία και προφανώς για τη μεγάλη μας βιομηχανία, τον τουρισμό.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους και φυσικά με τα συναρμόδια Υπουργεία θα υλοποιήσει έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος, γι’ αυτό θα γίνουν ανακοινώσεις προσεχώς. Το δεύτερο είναι ότι εγκαινιάζουμε την πολύ στενότερη συνεργασία μας με τον ΣΕΤΕ, μαζί με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, στη στρατηγική που πρέπει να υπάρξει για το τουριστικό προϊόν για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, που έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, που πρέπει να διατηρηθούν και ο τουρισμός μας να γίνει ακόμα πιο ποιοτικός. Σε αυτό θα έχουμε ευρύτατη συνεργασία όπως επίσης και στο κομμάτι του σχεδιασμού των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2021.
Τέλος, υπάρχουν μια σειρά ακόμα θέματα που αφορούν τις υποδομές και την οπτική βελτίωση, όπως λένε οι ειδικοί, των χώρων μας στα οποία θα χρειαστούμε τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης. Και σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξει εκτεταμένη συνεργασία με τον ΣΕΤΕ.
Γ. Ρέτσος: Πραγματικά ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Στον τουρισμό εδώ και αρκετό καιρό έχουμε πει ότι πλέον οφείλουμε -πρέπει για το μέλλον του τουρισμού και το μέλλον της χώρας- να μπούμε στη φάση της ωρίμανσης. Η φάση της ωρίμανσης λοιπόν προϋποθέτει τη διαχείριση προορισμών. Και η διαχείριση προορισμών χωρίς το Υπουργείο Εσωτερικών δεν γίνεται. Μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Τα προβλήματα είναι τεράστια, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα μιλήσουμε για κορεσμούς, όμως σίγουρα πιστεύουμε ότι πρέπει οι προορισμοί μας για να είναι καλοί για τους τουρίστες μας να είναι πρώτα απ’ όλα καλοί και βιώσιμοι για τους ανθρώπους που τους κατοικούν. Τα προβλήματα είναι πολλά, έχουν να κάνουν με τα σκουπίδια, έχουν να κάνουν με την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, την αποχέτευση, γενικότερα με τις υποδομές. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και βέβαια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, προκειμένου να επιτύχουμε αυτές τις βελτιώσεις έτσι ώστε να σταθεροποιηθούμε καταρχήν στα σημερινά νούμερα, στα οποία έχουμε φτάσει και τα οποία μας αναδεικνύουν σαν μία από τις μεγάλες παγκόσμιες τουριστικές δυνάμεις και να προετοιμάσουμε τον επόμενο κύκλο της ανόδου.
Ερώτηση: Που εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα;
Γ. Ρέτσος: Αυτή τη στιγμή, με τα 33 εκατ. τουρίστες, τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβρη, παρατηρούμε και το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, ότι εμφανίζονται θέματα που προκαλούν δυσαρέσκεια. Είδαμε φέτος το θέμα με τα σκουπίδια στο βυθό της Άνδρου τι αρνητική δημοσιότητα προκάλεσε. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε το θέμα των σκουπιδιών της Κέρκυρας πόσο προβληματικό είναι. Βλέπουμε διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολύ σημαντικούς προορισμούς, φέτος είχαμε τη Σκιάθο πέρυσι είχαμε δυο 24ώρα τη Σαντορίνη… Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τους προορισμούς οι οποίοι και λόγω κρίσης -γιατί μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός αναπτύσσεται τα χρόνια που η χώρα πέρασε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση- οι επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές ούτως ή άλλως είχαν μειωθεί. Οπότε όπως καταλαβαίνετε χρειάζονται πάρα πολλές ενέργειες συντονισμένες και πολλές συνεργασίες ώστε να καταφέρουμε να εκσυγχρονίσουμε ουσιαστικά τους προορισμούς μας.
Ερώτηση: Άρα αυτό που ζητάτε είναι βελτίωση των κρατικών υποδομών. Έτσι δεν είναι;
Γ. Ρέτσος: Βελτίωση περισσότερο των τοπικών υποδομών.
Ερώτηση: Θα αναζητήσετε χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βελτίωση των τοπικών υποδομών;
Τ. Θεοδωρικάκος: Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα αναζητήσουμε την εφαρμογή τους και την πολύ στενή συνεργασία της Αυτοδιοίκησης.