Συμβουλές για να μην πιαστούν κορόιδο οι καταναλωτές στην Black Friday

Ο... δεκάλογος της Black Friday

Must Read

Σε ρυθμούς Black Friday κινείται η αγορά, με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΠ, οκτώ στους 10 καταναλωτές στην Αττική επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις ελκυστικές τιμές, στο μέτρο του δυνατού και όπου φανούν χρήσιμες και συμφέρουσες, λίγο πριν από τις οικογενειακές υποχρεώσεις των εορτών, ενώ οι δύο στους 10 καταναλωτές δηλώνουν αδυναμία κατανάλωσης και δεν εκδηλώνουν κανένα ενδιαφέρον, διότι δεν τους περισσεύει οικογενειακό εισόδημα για αγορές.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής εκτιμά πως ο εβδομαδιαίος εκπτωτικός τζίρος της Black Friday για το 2021 αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 80-85% του 2019.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για να αποφύγουν τις… κακοτοπιές παρέχει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, παρουσιάζοντας τον δεκάλογο της Black Friday:

1) Δείξτε προσοχή στους επίδοξους απατεώνες και στις απατηλές πρακτικές. Η εμπειρία έχει δείξει ότι, όπου οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές ή έστω σημαντικά χαμηλότερες απʼ ό,τι συνήθως, τα αγαθά ενδέχεται να είναι απομιμητικά ή ελαττωματικά.

2) Διαβάστε τους όρους χρήσης στα ηλεκτρονικά καταστήματα και ρωτήστε για τις εγγυήσεις στα φυσικά καταστήματα.

3) Προσέξτε την παρορμητική αγοραστική συμπεριφορά προτού προβείτε σε συναλλαγή. Η Black Friday προκαλεί τέτοιον ενθουσιασμό στους καταναλωτές, που πολλές φορές προβαίνουν σε αγορές που δεν τους είναι πραγματικά αναγκαίες, από τον φόβο ότι μπορεί να μην προλάβουν να αξιοποιήσουν τις προσφορές.

4) Προσοχή στις άγνωστες ή πρωτοεμφανιζόμενες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Αν διαπιστώσετε ότι παραλείπονται κρίσιμα στοιχεία για την αναγνώριση της ταυτότητας της ηλεκτρονικής επιχείρησης, όπως είναι η εταιρική επωνυμία, η ταχυδρομική διεύθυνση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ΑΦΜ της, είναι προτιμότερο να αποφύγετε να προβείτε σε αγορά, μέχρι να διασταυρώσετε την αξιοπιστία της επιχείρησης.

5) Προσοχή στις παραπλανητικές προσφορές. Πολλές φορές ενδέχεται να εμφανιστούν αναδυόμενα banners με προσφορές άσχετες από αυτές που παρέχει η προμηθεύτρια επιχείρηση, από ιστοσελίδες που σας ζητούν να εισάγετε τα στοιχεία των τραπεζικών σας λογαριασμών ή και των κωδικών σας για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

6) Δείξτε μεγάλη προσοχή στην παροχή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών. Στις περιπτώσεις που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική ή τη χρεωστική σας κάρτα, ελέγξτε με προσοχή το περιεχόμενο των όρων και των e-mails που σχετίζονται με τη συναλλαγή σας. Επίσης, θα πρέπει να μην προχωρήσετε σε συναλλαγή εάν σας ζητείται να εγκαταστήσετε λογισμικό για την απόκτηση μιας προσφοράς.

7) Μην παρασύρεστε από ασυνήθιστα χαμηλές τιμές ή προσφορές. Συγκεντρώστε τις αρκετές ημέρες πριν από την Black Friday, ώστε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης για την τελική προσφερόμενη τιμή και για να είστε σε θέση να εξακριβώσετε πως πετύχατε μια πραγματικά καλή ευκαιρία αγοράς.

8) Οταν διαθέτετε κουπόνια προσφορών ή giftcards, επιβεβαιώστε αν τα προϊόντα που επιθυμείτε διατίθενται την Black Friday ή αν οι εταιρίες που σας ενδιαφέρουν αποδέχονται τα κουπόνια αυτά και δεν εξαιρούνται των προσφορών.

9) Ελέγξτε την πολιτική ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εφόσον σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ηλεκτρονικές αγορές, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τις προσωπικές σας συσκευές στις οποίες έχει εγκατασταθεί πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (antivirus) και δίχτυ προστασίας (firewall).

10) Συμφωνήστε την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This