Άνεργοι και άστεγοι 1.080 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ!

Απολύονται και ξεσπιτώνονται στο τέλος του μήνα - Έρχεται ξεσηκωμός εν όψει των δύο διαγωνισμών για την πώληση

Must Read

Τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απόλυση των 1.080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τους δύο χωριστούς διαγωνισμούς πώλησης της βιομηχανίας νικελίου. Το χρονοδιάγραμμα έκαναν γνωστό στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν με τους συνδικαλιστές οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στις περιοχές όπου λειτουργούν οι βιομηχανικές μονάδες της ΛΑΡΚΟ και οι μονάδες εξόρυξης νικελιούχων μεταλλευμάτων. Πρόσθετες αντιδράσεις θα προκαλέσει η απόφαση εκκένωσης των οικισμών που ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ, όπου διαμένουν περίπου 300 οικογένειες εργαζομένων της – και μελλοντικών απολυμένων.

Στόχος της κυβέρνησης, η διενέργεια των δύο διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», οι οποίοι θα γίνουν με την εταιρία απαλλαγμένη από τα σημερινά μισθολογικά βάρη της.

O νόμος για την ειδική διαχείριση προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου της εταιρίας σε κατάσταση λειτουργίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί από τον ειδικό διαχειριστή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ούτως ώστε να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του νόμου.

Στη συνέχεια, όταν θα αναλάβει ο νέος επενδυτής, με τη σειρά του θα προσλάβει όσους εργαζομένους κριθεί αναγκαίο, ενώ οι υπόλοιποι πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας «Γέφυρα». Σημειώνεται ότι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για την απορρόφηση των εργαζομένων άνω των 55 ετών που δεν θα επαναπροσληφθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν στην ηλικία της σύνταξης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται είναι τα εξής: Mytilineos, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings και Commodity & Mining Insight Irland)

Σημειωτέον ότι αρχές Ιανουαρίου το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις της ΛΑΡΚΟ με πρόστιμο με κατ’ αποκοπή πρόστιμο ύψους 5.500.000 ευρώ και επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,368 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για όσο διάστημα συνεχίζεται η παράβαση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This