Με μια έκθεση που επιβεβαιώνει από τη μια ότι τίποτε δεν έχουν καταλάβει οι θεσμοί, έρχονται να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση, ζητώντας άγρια λιτότητα και πάλι. Η Κομισιόν αντί να αναγνωρίσει τα εγκληματικά της λάθη σε βάρος ενός ολόκληρου λαού ζητά επί της ουσίας να ακυρωθούν οι ελαφρύνσεις-ψίχουλα που μοίρασε ο Τσίπρας. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το πακέτο παροχών της Κυβέρνησης και οι ρυθμίσεις οφειλών ως και 120 δόσεις, θα στοιχίσει το 1% του ΑΕΠ!
Σύμφωνα με την τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας το δημοσιονομικό κόστος φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ φέτος και τα επόμενα χρόνια και θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα χρόνια
«Στις 15 Μαΐου, μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι αρχές υιοθέτησαν ένα πακέτο μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία εκτιμάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και εξής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν νέες ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, την εισαγωγή 13ης σύνταξης και την ακύρωση της προηγούμενης μεταρρύθμισης στις συντάξεις χηρείας», υποστηρίζουν οι θεσμοί.
Κομισιόν: «Άλλα είχαμε συμφωνήσει…»
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι επόπτες υποστηρίζουν πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική Κυβέρνηση κυρώνουν μνημονιακές μεταρρυθμίσεις: «Η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών…
Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.»
Ενστάσεις και για τις συντάξεις από την Κομισιόν, που θεωρεί πως η 13η σύνταξη που έδωσε ο Τσίπρας και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης συντάξεων χηρείας θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη ( υψηλότερη στην Ε.Ε.) ως ποσοστό του ΑΕΠ και πάνε κόντρα στα μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019, τα οποία στόχευαν στο να διατεθεί υψηλότερο μερίδιο δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.
“Σημαντικό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές»
«Το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα υιοθέτησε μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων και είπε ότι θα πάρει και άλλα αργότερα. Η σημερινή έκθεση τονίζει ότι το πακέτο είναι κοστοβόρο, υπάρχει ρίσκο να μην πιάσουμε το 3,5% πλεόνασμα του 2019. Σημαντικό να μη χάσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Με το ελληνικό χρέος στο 180% είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές », τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις , αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρώ.
Μοσκοβισί: Υπάρχουν κίνδυνοι σε σχέση με τα συμφωνηθέντα
Τον κίνδυνο για την Ελλάδα και αρκετά αλλά κράτη μέλη επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί: «Πρέπει να δράσουμε με ευφυή αλλά αυστηρό τρόπο. Η έκθεσή μας για την Ελλαδα δείχνει ότι ξεκίνησε το νέο κεφάλαιο με θετικό τρόπο, με δημοσιονομικά πλεονάσματα και σταδιακά επιστρέφει στις αγορές που είναι πολύ θετικό γι αυτήν. Αλλά η έκθεση σημειώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν κίνδυνοι σε σχέση με τα συμφωνηθέντα. Όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση η Κομισιόν θα στηρίζει την Ελλάδα».