Η κρίση στην Ουκρανία «εκτοξεύει» ψωμί και ζυμαρικά!

Πάλι οι καταναλωτές θα πληρώσουν το μάρμαρο...

Must Read

Πριν καν ξεσπάσει επίσημα ο πόλεμος στην Ουκρανία, πυροδοτήθηκε ήδη ένα ράλι τιμών, με εκείνες στα σιτηρά να είναι οι επόμενες, μετά την ενέργεια, που παίρνουν την ανιούσα, απειλώντας με ντόμινο ανατιμήσεων βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Ευθύμιος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ζαχαροπλαστών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, αυτή τη στιγμή η φρατζόλα ψωμιού πωλείται προς 80-90 λεπτά, αλλά είναι σίγουρο πως θα ξεπεράσει το 1 ευρώ! Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκονται η Ρωσία και η Ουκρανία, οι οποίες θεωρούνται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, καθώς εξάγουν πάνω από το 25% του σιταριού παγκοσμίως, ενώ ελέγχουν και το 20% των προμηθειών καλαμποκιού.

Η Ουκρανία εξάγει περίπου 33.000 τόνους δημητριακών, χρησιμοποιώντας τα λιμάνια της Οδησσού, του Κέρσον και του Μικολάιβ. Λόγω της κρίσης, ωστόσο, πολλές εταιρίες ήδη αποφεύγουν να στείλουν τα πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που σημαίνει ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα φέρουν, αργά ή γρήγορα, ανατιμήσεις στο τραπέζι των νοικοκυριών.

Ρεκόρ

Παράλληλα, η κλιμάκωση της κρίσης έδωσε νέα ώθηση στις τιμές των δημητριακών, με το σιτάρι να έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών και το καλαμπόκι να «χτυπάει» ρεκόρ 8μήνου. Την ίδια ώρα, το σκληρό παιχνίδι της ενεργειακής κυριαρχίας μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων, ώθησε την τιμή του φυσικού αερίου μια ανάσα από τα 90 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Ο μεγάλος χαμένος; Για μια ακόμη φορά οι απανταχού καταναλωτές, που θα δουν το καλάθι τους να αδειάζει κι άλλο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This