30/6/2022

Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ λόγω Ουκρανίας: Μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς η παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Δραματικές προειδοποιήσεις για τις συνέπειες - «Τσακίζεται» η παγκόσμια ανάπτυξη, εκτοξεύονται οι τιμές

Ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα αισθανθεί τις επιπτώσεις της βραδύτερης ανάπτυξης και του ταχύτερου πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα όσα επακολουθούν του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές μέσω τριών βασικών καναλιών:

  • Πρώτον, οι υψηλότερες τιμές για εμπορεύματα όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια θα ωθήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα διαβρώσει την αξία των εισοδημάτων και θα βαρύνει τη ζήτηση.
  • Δεύτερον, ειδικότερα οι γειτονικές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν το διαταραγμένο εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα εμβάσματα, καθώς και την ιστορική αύξηση των προσφυγικών ροών.
  • Και τρίτον, η μειωμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η υψηλότερη αβεβαιότητα των επενδυτών θα επιβαρύνουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και δυνητικά θα τονώσουν τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα επηρεάσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας την παγκόσμια οικονομία;

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παραγωγοί βασικών εμπορευμάτων και οι διαταραχές έχουν προκαλέσει την εκτόξευση στις παγκόσμιες τιμές, ειδικά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το κόστος των τροφίμων έχει εκτιναχθεί, με το σιτάρι, για το οποίο η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών, να φτάνει σε ρεκόρ.

Πέρα από τις παγκόσμιες επιδράσεις, χώρες με άμεσο εμπόριο, τουρισμό και χρηματοοικονομικά ανοίγματα θα αισθανθούν πρόσθετες πιέσεις. Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου θα δουν ευρύτερα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα και μεγαλύτερη πίεση στον πληθωρισμό, αν και ορισμένοι εξαγωγείς, όπως αυτοί στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενδέχεται να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές.

Οι απότομες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναταραχής σε ορισμένες περιοχές, από την Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική έως τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, ενώ η επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω σε μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Μακροπρόθεσμα, ο πόλεμος μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη εάν αλλάξει το εμπόριο ενέργειας, αναδιαρθρωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, κατακερματιστούν τα δίκτυα πληρωμών και οι χώρες επανεξετάσουν τα αποθεματικά νομισμάτων.

Η αυξημένη γεωπολιτική ένταση εγείρει περαιτέρω κινδύνους οικονομικού κατακερματισμού, ιδίως για το εμπόριο και την τεχνολογία.

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα βλάψουν τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση και το εμπόριο, προκαλώντας αναπόφευκτα μια βαθιά ύφεση στην Ουκρανία. Η υποτίμηση του ρουβλίου τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, μειώνοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο για τον πληθυσμό.

Η ενέργεια είναι ο κύριος δίαυλος διάχυσης για την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία αποτελεί κρίσιμη πηγή εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι ευρύτερες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί επίσης να είναι συνέπεια της κρίσης.

Αυτές οι επιπτώσεις θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη από την πανδημία. Η Ανατολική Ευρώπη θα δει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και αύξηση του προσφυγικού. Έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που εγκατέλειψαν πρόσφατα την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν δημοσιονομικές πιέσεις από πρόσθετες δαπάνες για προϋπολογισμούς ενεργειακής ασφάλειας και άμυνας.

Ενώ οι ξένες εκθέσεις σε «βυθισμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι μέτριες για τα παγκόσμια πρότυπα, οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να αυξηθούν εάν οι επενδυτές αναζητήσουν ασφαλέστερα καταφύγια. Ομοίως, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μέτρια και διαχειρίσιμα άμεσα ανοίγματα στη Ρωσία.

Παγκόσμια σοκ

Οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ήδη κλονίσει όλον τον κόσμο και υποδεικνύουν τη σημασία ενός παγκόσμιου δικτύου ασφαλείας και περιφερειακών διευθετήσεων για την προστασία των οικονομιών.

«Ζούμε σε έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ», είπε πρόσφατα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση στην Ουάσιγκτον. «Και χρειαζόμαστε τη δύναμη της συλλογικότητας για να αντιμετωπίσουμε τα σοκ που έρχονται».

Ενώ ορισμένες επιπτώσεις μπορεί να μην έρθουν πλήρως στο επίκεντρο για πολλά χρόνια, υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις ότι ο πόλεμος και η συνακόλουθη αύξηση του κόστους για βασικά προϊόντα θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ορισμένες χώρες, να επιτύχουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ του περιορισμού του πληθωρισμού και της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψη από την πανδημία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπάχαλο με το Power Pass: Για ποιους ακυρώθηκαν οι αιτήσεις – Τι πρέπει να κάνουν

Αλαλούμ έχει προκληθεί μετά από δυσλειτουργία στο σύστημα του Power Pass, με αποτέλεσμα πολλοί...

Παροχές και επιδόματα: Ποιοι δικαιούχοι εισπράττουν αύριο, Πέμπτη

Τι γίνεται με το «Πρόγραμμα Γέφυρα»

Παράταση στις προθεσμίες του Power Pass

Έως τις 5 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα για τα αναδρομικά στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ο καφές της… παρηγοριάς: Πιο ακριβός και όταν είναι στο χέρι!

Απλησίαστος ακόμα και ο φραπέ!

Voucher διακοπών: Πώς να διεκδικήσετε 150 και 300 ευρώ!

Ποιοι δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα

Νέο έκτακτο επίδομα έως 1.000 ευρώ: Ποιοι άνεργοι είναι δικαιούχοι

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι ωφελούμενοι

Τα σημεία-«κλειδιά» για το Αλλάζω Συσκευή

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησης τους

Ξεσπάθωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ κατά της κυβέρνησης!

«Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγησή μας να επιστραφούν 67.000.000 € στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης»

Σοβαρότατες αποκαλύψεις του Κώστα Τσουκαλά για την εφιαλτική δράση των Funds και τους πλειστηριασμούς

Καταιγιστικός ήταν ο κορυφαίος εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στην εκπομπή Alert στην πολιτική με...

«Ξεπαγώνει» η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης!

«Ξεπαγώνει» ύστερα από πολλά χρόνια η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης μέσω του καθορισμού Ζωνών Υποδοχής...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατέρρευσε στην κηδεία του άντρα της η Δέσποινα Μοιραράκη – «Αντρούλη μου»

Με λυγμούς και πόνο ψυχής η Δέσποινα Μοιραράκη αποχαιρέτησε...

Τρανς σε νηπιαγωγείο διάβασαν παραμύθια στα παιδιά με φόντο τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ

Συζητήσεις και πολλές διαφωνίες προκαλεί η τολμηρή απόφαση με...

Πέθανε στα 48 του ο γνωστός bodybuilder Κώστας Κουτρούμπας

«Έσβησε» ξαφνικά σε ηλικία 48 ετών ο γνωστός αθλητής...

Σοκάρει το βίντεο από την δολοφονία της Αΐντας – Της έδειξε τα μπράτσα του και μετά την σκότωσε

Έσυρε το άψυχο σώμα της μέσα στο φαρμακείο - Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την φρίκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ