Πρώτη αξιολόγηση για τη νέα Κυβέρνηση – Τι θα συζητηθεί με τους δανειστές

Must Read

Έφτασε η ώρα για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας μας, με τον επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών να βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Αυτή θα είναι και η 1η αξιολόγηση για τη νέα κυβέρνηση, με συζήτηση και έλεγχο για θέματα όπως: η νέα φορολογική κλίμακα, οι φοροελαφρύνσεις (συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στην πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία), η πιθανότητα μικρής παράτασης (για ένα μήνα) της προθεσμίας για τις 120 δόσεις και, φυσικά, ο προϋπολογισμός του 2020.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στο παλιό υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι η οικονομία δεν θα υποστεί ζημίες εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων.

Επί τάπητος θα τεθεί, ακόμα, το ζήτημα των αναδρομικών, μετά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους και εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Επίσης, θα συζητηθεί η διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) καιη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο φέτος όσο και το 2020 θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ και θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τις μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το επόμενο έτος. Η ετυμηγορία των θεσμών αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης 600 εκατ. ευρώ από κέρδη  ελληνικών ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους.

Στις διαπραγματεύσεις αυτής εβδομάδας αναμένεται να «κλειδώσουν»:

  1. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στο επικρατέστερο σενάριο η νέα φορολογική κλίμακα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.
  2. Αλλαγές θα υπάρξουν, όπως προαναγγέλθηκε, και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούςσυνταξιούχους και κατά επάγγελμα αγρότες με ή χωρίς παιδιά. Το σενάριο προβλέπει ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 000 ευρώ έως 30.000 ευρώ να μειωθεί από 1.1.2020 στο 28%. Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ πιθανώς θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% σήμερα θα μειωθεί στο 44%.
  3. Οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι θα έχουν νέες εκπτώσεις φόρων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές θα οδηγήσουν σε μείωση φόρων για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, σε μικρότερη μείωση φόρων για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και από εκεί και πάνω το όφελος περιορίζεται σημαντικά.
  4. Οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση της εφορίας.
  • διπλάσιες δόσεις, δηλ. 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές  (πχ από φόρο εισοδήματοςΕΝΦΙΑΦΠΑ).
  • έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρο κληρονομιάςπρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)
  1. Ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από τα εκάστοτε εισοδηματικά κριτήρια.
  2. Η παράτασητης ρύθμισης των 120 δόσεων, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2019.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This