Με νέα μέτρα – ασπιρίνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη φιλοδοξεί να ανακόψει το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά

Ο πρωθυπουργός επιμένει να μην «πειράζει» τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα

Must Read

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των μέτρων για τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στη βενζίνη, βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ελπίδα να «ανακουφίσει», ως ένα σημείο τα ελληνικά νοικοκυριά, που μαστίζονται από το ασταμάτητο κύμα ακρίβειας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έρχονται την επόμενη εβδομάδα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να αναφέρει σήμερα πως «η προσπάθεια είναι να διευρυνθεί και η περίμετρος των δικαιούχων και το ύψος της επιδότησης». Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι η αύξηση του ποσού επιδότησης πάνω από τα 50 ευρώ για το νέο Fuel pass, για το οποίο αναμένεται να διευρυνθούν τα εισοδηματικά όρια από τις 30.000 στα 40.000 – 45.000 ευρώ, στο ίδιο όριο, δηλαδή, με το Power pass.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ «στοχευμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις» και στην τιμή των καυσίμων, διευκρινίζοντας πως οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν θα είναι οριζόντιες, ως προς τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να μην «επιβραβευθούν», έστω και εμμέσως, όλοι όσοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της τρέχουσας επιβάρυνσης. Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, επέμεινε στην απόφασή του να μην «πειράξει» τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να δηλώνει σχετικά πως «προτιμούμε, αντί να έχουμε μια μείωση φόρου, να δίνουμε απευθείας τα χρήματα στο πορτοφόλι των καταναλωτών, με κάποια κριτήρια».




Στο «τραπέζι» είναι, επίσης, η επιδότηση και στην αντλία για την αμόλυβδη, στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθήθηκε για το πετρέλαιο κίνησης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο, ενισχυμένη πάνω από τα 15 λεπτά το λίτρο.

Η υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Μάιο κατά 1,16 δις. ευρώ ανοίγει το δρόμο για τις παρεμβάσεις, την ώρα που οι οδηγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι τιμές της βενζίνης, πλέον, ξεπερνούν τα 2,5 ευρώ σε πολλά πρατήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ σε πολλά νησιά βρίσκονται «μια ανάσα» από τα 3 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, μιλώντας στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει το βάρος και τις συνέπειες υπαρκτών κρίσεων. Το πραγματικό effect αυτής της κυβέρνησης είναι σήμερα, τρία χρόνια μετά που βιώνουμε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ, στον πληθωρισμό, στην ενεργειακή κρίση, στην πρωτοφανή ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, τόσο από την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης όσο όμως και εξαιτίας της πρωτοφανούς έντασης με την Τουρκία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταγγελίες για νοθευμένα καύσιμα

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι επαγγελματίες οδηγοί, που βλέπουν το πετρέλαιο να ξεπερνά το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο και ζητούν μέτρα και αύξηση των κομίστρων, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς των καυσίμων αναφέρουν πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες για νοθευμένα καύσιμα και συνιστούν στους πολίτες να επιλέγουν με προσοχή το πρατήριο όπου θα γεμίσουν (…) τα ρεζερβουάρ τους. Σύμφωνα με την πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, η τιμή διυλιστηρίου είναι στο 2,31 ευρώ σήμερα. Οπότε, αν οι καταναλωτές βλέπουν τιμές στα 2,25 με 2,30 ευρώ, σημαίνει πως, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μαύρο καύσιμο ή νοθευμένο ή είναι «πειραγμένες» οι αντλίες.

Διαρκές «ράλι» ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης

Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς, με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται από τους τιμοκαταλόγους που έχουν παραλάβει από τους προμηθευτές τους, από τις αρχές του επόμενου μήνα έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι ανατιμήσεις, πλέον, δεν αφορούν μόνο τα τρόφιμα, τα οποία ήταν και τα πρώτα που «χτύπησε» η ακρίβεια, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά, σχεδόν, το σύνολο των κατηγοριών. Ενδεικτικά, αυξήσεις τιμών αναμένονται και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά και χαρτικά.




Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, για ορισμένες επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ, αυτή θα είναι και η τρίτη φορά που προχωρούν σε κάποια ανατίμηση από την αρχή της χρονιάς. Από την πλευρά τους, τα σούπερ μάρκετ, παραλαμβάνοντας τα προϊόντα με τις αυξημένες τιμές, διαμορφώνουν εκείνα τις τελικές στο ράφι, στις οποίες και αγοράζουν οι καταναλωτές.

Τα περιθώρια ώστε οι επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου να απορροφήσουν τις διαρκείς ανατιμήσεις έχουν στενέψει, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, με αποτέλεσμα, μέρος των αυξήσεων αυτών να μετακυλίεται και στους πελάτες τους. Έτσι, ανάλογα και με τα αποθέματα των προϊόντων που βρίσκονται στις αποθήκες και είχαν αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές, οι νέες αυξήσεις περνούν σταδιακά στο ράφι. Κάτι που τους τελευταίους μήνες γίνεται με μεγάλη συχνότητα καθώς μήνα με τον μήνα, οι καταναλωτές βλέπουν στα σούπερ μάρκετ αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Απρίλιο στο Μάιο οι τιμές αυξήθηκαν σε μία σειρά από κατηγορίες τροφίμων. Συγκεκριμένα, τα παγωτά αυξήθηκαν κατά 6,2% η κατηγορία σάλτσες – καρυκεύματα κατά 5,6%, τα κρασιά κατά 5,2% το γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά κατά 4,9%, τα νωπά φρούτα 4,7% και τα αυγά κατά 4%.

Την ανοδική πορεία συνεχίζουν και τον Μάιο τα έλαια και λίπη, στα οποία η τιμή αυξήθηκε κατά 3,6% επιπλέον σε έναν μήνα, όπως και η κατηγορία ψωμί και δημητριακά, που κατέγραψε αύξηση 3,4%. Η τιμή στα πουλερικά αυξήθηκε κατά 2,4%, στα αλλαντικά 2,7%, το χοιρινό 2,8% ενώ στα τυριά κατά 2,4% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ σύμφωνα με το «αισιόδοξο σενάριο», εάν δεν υπάρξει δηλαδή κάποια νέα έκτακτη κατάσταση, η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο.

Τιμές – φαρμάκι και στις λαϊκές

Την ώρα που οι πωλητές στις λαϊκές μιλούν για «εξευτελιστικές τιμές», οι καταναλωτές… παραληρούν με τις τιμές – φαρμάκι, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των διαφόρων οπωροκηπευτικών προϊόντων πωλείται σαφώς ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Νεκταρίνια στα 3,70 ευρώ το κιλό, κεράσια στα 5,5 ευρώ το κιλό και βερίκοκα στα 2,80 ευρώ το κιλό είναι, για παράδειγμα, οι τιμές που «κυκλοφορούν» στα μανάβικα της γειτονιάς, μετατρέποντας τα σε… προϊόντα πολυτελείας. Ως εκ τούτου, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να «αποφύγουν» τα καλοκαιρινά φρούτα και να δώσουν βάρος στο φαγητό και τα απολύτως απαραίτητα.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This