Επιστρεπτέες προκαταβολές: Οργή των επαγγελματιών της εστίασης!

Ξεσπαθώνουν κατά της κυβέρνησης, που αγνόησε τη δυνατότητα που της έδωσε η Ε.Ε. να τις μετατρέψει σε επιδοτήσεις

Must Read

Οργή επικρατεί στους επιχειρηματίες της εστίασης από την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βεβαίωση οφειλών των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ουσιαστικά πρόκειται για πλήρη απόσυρση από τη στήριξη του κλάδου, όπως επισημαίνει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, τονίζοντας ότι η μόνη δυνατότητα που τους δίνεται είναι να «πληρώσουν» την επιστρεπτέα και τις λοιπές υποχρεώσεις στις επόμενες εκλογές.

«Οι κύριοι Κ. Μητσοτάκης, Χ. Σταϊκούρας και Α. Γεωργιάδης, ενώ είχαν την επιλογή που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετατρέψουν σε επιδότηση την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν το έπραξαν. Προφανώς η Έκθεση Πισσαρίδη είναι σε πλήρη εξέλιξη, με κεντρικό σύνθημα “Αποτελειώστε ανασφάλιστους, αδύναμους και χρεωμένους”» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης. Ζητά την άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση, τη διαγραφή όλων των κορονοχρεών για το 2020 και το 2021, ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις, αλλά και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για την επιστροφή στο κράτος των -«κουρεμένων» έως και 75%- ενισχύσεων. Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να εξοφληθούν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις και να επιστρέψουν συνολικά στο κράτος σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ. Όσοι από τους 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού.

Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι άνθρωποι της εστίασης έμειναν ανασφάλιστοι επειδή έχασαν τις ρυθμίσεις τους την τελευταία διετία και η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει, αρνούμενη να ανοίξει νέο κύκλο 120 δόσεων. Στον οικονομικό ζόφο ήρθε να προστεθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που μετέτρεψε το ενεργειακό κόστος των μαγαζιών σε εφιάλτη, με την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο για τους επαγγελματικούς χώρους.

Σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης, ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 9 άτομα αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης. Συνολικά, στον κλάδο εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000. Επισημαίνει ότι, ενώ οι άνθρωποι της εστίασης έχουν πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων και έχουν κάνει επαχθείς θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων τους, έχοντας στερηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση, η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει.

«Η κυβέρνηση, που κάνει πως δεν βλέπει, ας θυμηθεί αυτό: Οι άνθρωποι της εστίασης κατέστησαν ανασφάλιστοι, αδύναμοι και υπερχρεωμένοι εξαιτίας της» συμπληρώνει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This