Εφιάλτης οι νέες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Περισσότεροι από 500.000 καταναλωτές έχουν σήμερα σταθερά τιμολόγια, τα οποία, πλέον, είναι ασύμφορα

Must Read

Σε μεγάλο πονοκέφαλο αναδεικνύεται για εκατομμύρια νοικοκυριά η επιλογή νέου παρόχου στην ενέργεια, μετά την εκτόξευση των τιμών της κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν οι εταιρίες. Οι αυξήσεις θα είναι εφιαλτικές για όσους καταναλωτές επιλέξουν στο εξής συμβόλαιο με σταθερό τιμολόγιο, όπως επίσης και όσους είναι ήδη ενταγμένοι σε σταθερό τιμολόγιο και επιλέξουν να ανανεώσουν με σταθερή τιμή μετά τη λήξη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 500.000 καταναλωτές έχουν σήμερα σταθερά τιμολόγια, τα οποία με βάση τον νέο μηχανισμό που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής καθίστανται μάλλον ασύμφορα, διότι δεν έχουν πλέον κρατική επιδότηση και το σύνολο της τιμής της κιλοβατώρας καλείται να το επωμιστεί ο καταναλωτής. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την 1η Αυγούστου η τιμή της κιλοβατώρας στα σταθερά τιμολόγια έχει αυξηθεί κατά περιπτώσεις έως 130%.

Μάλιστα, ο πάροχος με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχει σήμερα σταθερή τιμή 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα. Όσοι έκαναν συμβόλαιο σταθερής τιμής από τον Απρίλιο έως τις 31 Ιουλίου πληρώνουν 0,24 ευρώ την κιλοβατώρα, δηλαδή ακριβότερα από το ελεύθερο κυμαινόμενο τιμολόγιο του Αυγούστου, το οποίο λόγω της ενισχυμένης κρατικής επιδότησης μειώνεται πρακτικά στο 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα.

Ωστόσο, από την 1η Αυγούστου η τιμή του σταθερού συμβολαίου «πέταξε» πλέον στο 0,561 ευρώ /kWh. Αυτή η τσιμπημένη τιμή, η οποία σημειωτέον δεν επιδοτείται, ισχύει για όσους επιλέξουν από 1η Αυγούστου και στο εξής συμβόλαιο σταθερής τιμής και για τους καταναλωτές που έχουν ήδη συμβόλαιο σταθερής τιμής και επιλέξουν να το ανανεώσουν με σταθερή τιμή, όποτε αυτό λήξει μετά την 1η Αυγούστου 2022.

Πάνω από το 12% ο πληθωρισμός και τον Ιούλιο

Δραματική είναι η κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών με φόντο το τεράστιο κύμα ακρίβειας που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Τα στοιχεία από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μήνα Ιούλιο αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι και εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα κυμανθεί πάνω από το 12%, όπως και τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης τροφίμων εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί άνω του 10%.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες τα προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat μιλούσαν για πληθωρισμό τον μήνα Ιούλιο στην Ελλάδα στο 11,3%. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί πως είναι διαφορετικός ο τρόπος μέτρησης της ευρωπαϊκής έναντι της ελληνικής Αρχής, με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. να ανακοινώσει υψηλότερα ποσοστά.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται στο φυσικό αέριο, στο οποίο η τιμή έχει εκτιναχθεί πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ανατιμήσεις υπάρχουν και στο ρεύμα. Ωστόσο, μέσα στον Ιούλιο καταγράφηκε μικρή αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 0,15 ευρώ το λίτρο, από τα 2,298 ευρώ στις αρχές Ιουλίου, στα 2,154 ευρώ στο τέλος του μήνα.

Επίσης τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν τραβήξει… την ανηφόρα λόγω και του αυξημένου κόστους στην ενέργεια και στα καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιούλιο ο υπολογισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πραγματοποιείται με βάση διαφορετικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2021 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά θετικό πρόσημο στον πληθωρισμό της χώρας μας, που σημαίνει πως το ποσοστό που θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα έρθει να προστεθεί στις ήδη αυξημένες τιμές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This