Καμπανάκι κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως όρια «συναγερμού» την απόδοση του 4,20%

Must Read

«Συναγερμός» έχει χτυπήσει στο υπουργείο Οικονομικών με φόντο την εκτόξευση στις αποδόσεις των ομολόγων, κάνοντας απαγορευτική την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα αναζητά χρήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Οι αναμενόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκαλούν κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων, που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το έσχατο ισχυρό όπλο τους στη μάχη κατά του πληθωρισμού περιορίζοντας παράλληλα τη χορήγηση ρευστότητας στο σύστημα. Στις ανησυχίες για γενικευμένη άνοδο του κόστους χρήματος προστίθενται οι προβληματισμοί σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης.

Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς κυρίως στις αποδόσεις ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε μέχρι το 4,53%, ξεπερνώντας τα επίπεδα «συναγερμού» που μπορούν να ενεργοποιήσουν τον νέο μηχανισμό στήριξης της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ατύπως ως όρια «συναγερμού» την απόδοση του 4,20% και το spread των 250 μονάδων βάσης. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα επίπεδα έχουν ήδη ξεπεραστεί, καθώς η απόδοση βρίσκεται 30 μονάδες βάσης υψηλότερα, ενώ το spread διαμορφώνεται περί τις 265 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο αντικατοπτρίζει το ρίσκο της κάθε χώρας, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν επιστρέψει σε μνημονιακά επίπεδα. Σε δίνη πιέσεων βυθίζονται πάλι τα κρατικά χρεόγραφα των χωρών της Ευρωζώνης και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς, με το γερμανικό 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,86% ενώ την 1η Αυγούστου ήταν μόλις στο 0,76%!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This